Jak wybrać najlepszy ekspres do kawy?

Espresso i książka
Nic tak nie uprzyjemnia poranków, jak filiżanka dobrej kawy. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Nic tak nie uprzyjemnia poranków, jak filiżanka dobrej kawy. Każdy prawdziwy wielbiciel tego aromatycznego napoju w końcu zaczyna rozmyślać o kupnie własnego ekspresu. Wybór jest trudny, a ilość modeli dostępnych na rynku może przyprawić o zawrót głowy. Który ekspres zrobi bardzo dobrą kawę, ale nie wymaga zaawansowanej wiedzy? Czym poszczególne modele różnią się między sobą?

Kto będzie zadowolony z ekspresu przelewowego?

Kupując ekspres do kawy, spotkamy się z trzema podstawowymi rodzajami maszyn – przelewowymi, ciśnieniowymi oraz kombinowanymi (nazywanymi również ciśnieniowo-przelewowymi). Najtańszy i najbardziej popularny jest ekspres przelewowy. Składa się z pojemnika na kawę, filtra, zbiornika na wodę, dzbanka na gotową kawę oraz płyty grzewczej. Kawa zaparzana w tego typu maszynie nie różni się praktycznie niczym w smaku od zwykłej kawy po turecku (mielonej kawy zalewanej wrzątkiem). Plusem jest jednak to, że nie musimy martwić się, że przypadkowo napijemy się kawy z fusami (fusy zostają w filtrze). Możemy również przygotować od razu większą ilość kawy dla gości, a dzięki temu, że ekspres posiada płytę grzewczą, to napój cały czas będzie utrzymywał wysoką temperaturę.

Niestety tego typu ekspresy nie posiadają wbudowanych młynków, więc kawę trzeba zmielić osobno przed parzeniem. Nie da się również w ekspresie przelewowym przygotować tylko jednej filiżanki kawy, co może być dużym minusem dla osób, które lubią napić się kawy w samotności. W takim wypadku lepiej po prostu zalać kawę wrzątkiem. Aby urządzenie działało prawidłowo, trzeba nalać do niego większa ilość wody, a cały proces zaparzania kawy w ekspresie przelewowym jest czasochłonny. Nie jest to więc maszyna dla osób, którym zależy na szybkiej filiżance kawy. Warto również pamiętać, że kawa z ekspresu przelewowego ma niższą jakość niż ta przygotowana w innych ekspresach. Plusem tego modelu jest jednak to, że można w nim zaparzyć też herbatę lub zioła.

Ekspres ciśnieniowy – idealny dla smakoszy kawy

Jeśli zależy nam na naprawdę dobrej jakościowo kawie, to warto rozważyć zakup ekspresu ciśnieniowego. Ta grupa maszyn jest tak bogata, że każdy znajdzie swój wymarzony model – zarówno wielbiciele kawy z dwoma lewymi rękami do obsługi ekspresów, jak i zawodowi bariści. Ten typ ekspresu wykorzystuje do zaparzania kawy wysokie ciśnienie. Gorąca woda dozowana jest do pojemnika z kawą za pomocą specjalnej pompki, a potem gotowa kawa nalewana jest wprost do filiżanki. Istnieją również modele wyposażone w dyszę do spieniania mleka oraz specjalny, podwójny dozownik, dzięki któremu można zrobić dwie kawy w tym samym czasie. Kawa z ekspresu ciśnieniowego jest inna niż z przelewowego – ma głęboki smak i wspaniały aromat. Dodatkowo ten sposób przygotowania napoju jest najzdrowszy, bo pod wpływem wysokiego ciśnienia kawa traci toksyczne substancje, które mogłyby podrażniać układ pokarmowy.

Ekspresy ciśnieniowe dzielą się na ekspresy automatyczne, które obsłuży nawet laik, ekspresy kolbowe, które są przeznaczone dla bardziej zaawansowanych kawoszy oraz kawiarki. Na rynku są dostępne również modele na specjalne kapsułki wypełnione odpowiednią ilością kawy i dodatków, z których można przygotować na przykład cappuccino albo latte. Wszystkie te modele są dużo bardziej zaawansowane niż ekspresy przelewowe, można w nich przygotowywać różne rodzaje kawy, posiadają szereg dodatkowych funkcji (spieniacz do mleka, wbudowany młynek), ale mają też dużo wyższą cenę.

Istnieje również hybryda ekspresu ciśnieniowego i przelewowego – ekspres kombinowany. Składa się z dwóch osobnych elementów zaparzających, z których można korzystać w tym samym czasie, czyli  ekspresu przelewowego z dzbankiem oraz kolbowego ekspresu ciśnieniowego. Na ten typ ekspresu decydują się zwykle osoby, które chcą posiadać oba typy urządzeń, ale nie chcą zagracać sobie kuchni.

Ekspres do kawy automatyczny – na co zwracać uwagę przy zakupie?

Jeśli chcemy cieszyć się dobrą kawą, a nie mamy ochoty obsługiwać skomplikowanej maszyny, to ekspres automatyczny będzie najlepszym wyborem. Jakie parametry trzeba sprawdzić, wybierając model dla siebie? Po pierwsze ciśnienie. Nie kupujmy ekspresu, który ma mniej niż 9 barów. Tylko taka wartość zapewni najlepszy smak kawy, a dodatkowo z napoju zostaną usunięte kwasy szkodliwe dla naszego organizmu. Warto również zwrócić uwagę na moc grzałki – im większa tym urządzenie będzie stabilniejsze w kwestii ciśnienia i temperatury. Należy jednak pamiętać, że tylko duże modele mają do 1400 W, wersje kompaktowe zwykle nie mają więcej niż 800 W.

Wybrany przez nas ekspres powinien mieć  również duży pojemnik na wodę. Minimalna pojemność to 1 litr. Jest to ważne, jeśli chcemy przygotowywać więcej niż jedną filiżankę kawy naraz. Zbiornik na wodę przed każdym kolejnym użyciem trzeba przepłukiwać i ponownie napełniać, sporo wody zabiera też dysza parowa. Przed zakupem warto się zastanowić dla ilu osób i jak często planujemy parzyć kawę. Większe pojemniki na wodę są po prostu wygodniejsze. Innym udogodnieniem jest wbudowany młynek do kawy. Każdy wie, że jedynie kawa zmielona tuż przed zaparzeniem zachowuje idealną głębię smaku i aromatu, dlatego nie warto mielić jej na zapas. Jeśli lubimy białe kawy lub smakowe to wybrany ekspres automatyczny powinien mieć również wbudowaną dyszę do mleka. Więcej na temat ekspresów ciśnieniowych i różnych sposobów przygotowywania kawy można znaleźć na http://www.krups.com.pl/.


Materiał partnera zewnętrznego