Suszarka do owoców to nie kaprys ani zbytek, to urządzenie, które znacznie ułatwi przygotowywanie domowych suszonek. Oszczędzi pieniądze i da pewność, że to, co jemy, to zdrowo przygotowane przekąski. Poznaj siedem powodów, dla których musisz mieć w domu suszarkę.
1. Zasuszone – zakonserwowane
Suszenie jest najstarszym znanym sposobem na przedłużenie żywności terminu przydatności do spożycia, czyli zakonserwowanie jej. Tak obrobiona żywność nie psuje się szybko, można ją przechowywać długi czas bez lodówki. Są dowody na to, że suszeniem żywności zajmowali się nawet ludzie mieszkający w jaskiniach. Oczywiście nie suszyli owoców, tylko mięso i ryby, początkowo na słońcu, z czasem przy ogniskach.
2. Źródło cennych witamin
Suszone owoce zawierają mniej wody, jednak proces suszenia nie pozbawia ich cennych witamin i minerałów. W ten sposób kilogram suszonych owoców zawiera ich więcej niż kilogram świeżych. To właśnie dlatego dietetycy zalecają jedzenie suszonych owoców.
3. Korzyści finansowe
Zapewne nie raz zdarzyło ci się zastanawiać, dlaczego suszone owoce są takie drogie. Po pierwsze są dość lekkie, więc muszą odpowiednio więcej kosztować, by wyrównać cenę w stosunku do owoców świeżych. Po drugie – sam proces suszenia także jest kosztowny. W efekcie często rezygnujemy z kupna suszonych owoców właśnie dlatego, że są drogie. Samodzielne suszenie w domu pozwala zaoszczędzić sporo gotówki. Wystarczy kupować owoce w sezonie letnim, wtedy, kiedy są najtańsze i sukcesywnie je suszyć.
4. Pełna kontrola nad procesem suszenia
Mogłoby się wydawać, że suszone owoce, to po prostu suszone owoce i nic więcej. Jednak prawda może być inna. Owoce suszone kupowane w sklepach często przesypywane są mąką, co ma zapobiegać ich klejeniu. Nie jest to dobra wiadomość dla osób uczulonych na gluten. Przy czym fakt ten nie jest eksponowany, zazwyczaj jesteśmy przekonani, że kupujemy po prostu suszone owoce. Posiadanie własnej suszarki do żywności rozwiązuje ten problem – całkowicie kontrolujemy cały proces domowego suszenia owoców. A jeśli planujesz dalszą obróbkę, poznaj 5 urządzeń, które powinny się znaleźć w każdej kuchni.
5. Zupy z suszonych warzyw
Z warzywami jest podobnie jak z owocami. Różnica w zasadzie jest jedna – suszone warzywa są trudno dostępne. Jeśli nie chcesz kupować w zimie niewiadomego pochodzenia warzyw, które później zużyjesz do zup i zapiekanek, możesz samodzielnie zasuszyć te, które będą ci potrzebne. Nie tylko włoszczyznę, do przyrządzenia na ciepło nada się większość suszonych warzyw.
6. Świąteczne grzyby
Tak naprawdę grzyby są tym, co Polacy suszą najczęściej. Niestety, coraz trudniej jest to zrobić w warunkach domowych. Niegdyś gospodynie musiały rozpalać ogień w kuchni nawet latem, grzyby suszyły się bezpośrednio nad gorącymi fajerkami. Dziś wygląda to inaczej i o dobre warunki do suszenia grzybów coraz trudniej. Suszenie w piekarniku elektrycznym jest dość drogie. Suszarka do owoców rozwiąże ten problem, a my w sezonie zimowym będziemy mogli cieszyć się własnoręcznie zebranymi i zasuszonymi grzybami. Niebagatelne znaczenie ma fakt, że mamy pewność, iż grzyby przed suszeniem były wolne od robaków.
7. Domowe zioła
Na parapetach, balkonach i w przydomowych ogródkach coraz częściej zamiast kwiatów siejemy zioła. Ta zdrowa moda powoduje czasem, że nie nadążamy ze zużywaniem wyhodowanych ziół. Wyrzucić szkoda, a dodawanie do potraw za dużo nie jest wskazane. Możliwość suszenia ziół sprawia, że nie musimy się troszczyć o ich nadmiar. Mało tego – mamy zapasy na całą zimę. Koszt jest nieporównywalnie niższy niż przy kupowaniu gotowych mieszanek.
Materiał partnera zewnętrznego