Znajomość zasad savoir – vivre w dzisiejszych czasach pozostawia bardzo wiele do życzenia. Jednak nienaganna etykieta, zwłaszcza przy stole jest niezwykle ważna, zwłaszcza w przypadku oficjalnych okoliczności. Nikt nie chce popełnić gafy w znaczącym towarzystwie z najwyższych sfer, ponieważ jest to naprawdę niezwykle niekulturalne. Wybierając się na bankiet, jakaś galę czy konferencje, warto zapoznać się z najważniejszymi zasadami dotyczącymi nakrycia stołu i zachowywania się podczas posiłków i pomiędzy nimi.
Zasady dotyczące nakrycia stołu
Wyprawiają uroczysty obiad, trzeba pamiętać o odpowiednim nakryciu stołu. Trzeba wziąć pod uwagę wiele kwestii. W pierwszej kolejności, warto podkreślić, że konieczne jest zastosowanie białego obrusa, którego wymiary są trochę większe od wymiarów stołu. Następnie trzeba wybrać odpowiednie talerze. Muszą one być krystalicznie czyste, nie porysowane i lśniące. Warto położyć je na talerzu podstawie, z którego się nie je, a pełni on tylko funkcję dekoracyjną. Brzegi talerzy w żadnym wypadku nie mogą się ze sobą stykać. Na lewo od talerza, trzeba ustawić mniejsze talerzyki na pieczywo. Trzeba zadbać o to, żeby każda osoba miała dużo miejsca wokół siebie i mogła swobodnie jeść. Kolejną kwestią są sztućce. Układa się je z dwóch stron talerza. Noże powinny leżeć ostrzami w stronę talerza, widelce zębami w górę, a łyżki wgłębieniem w górę. Sztućce do deserów dobrze jest ułożyć za talerzem, tak aby leżały równolegle do krawędzi blatu. Na talerzykach do pieczywa, powinny leżeć nożyki do masła, natomiast łyżeczki do kawy i herbaty mają swoje miejsce na spodkach filiżanek. Wszelkie kieliszki i szklanki, kładzie się po prawej stronie.
Zasady dotyczące zachowania przy stole
Przede wszystkim warto wiedzieć o czym świadczy poszczególne ułożenie sztućców w trakcie posiłku. Jeżeli leżą one po bokach talerza, tak jak przed rozpoczęciem jedzenia, oznacza to, że dana osoba jest gotowa do rozpoczęcia posiłku. Sztućce skrzyżowane na talerzu, oznaczają przerwę w jedzeniu, sztućce ułożone na krzyż na talerzu sugerują, aby podać kolejne danie. Natomiast, jeśli nóż i widelec układa się na talerzu obok siebie w sposób równoległy, oznacza to, że dana osoba już skończyła jeść.
Podczas uroczystych przyjęć, trzeba zadbać o to, żeby gospodarze siedzie naprzeciwko siebie. Przy stole powinno się także sadzać mężczyzn i kobiety na zmianę. Trzeba także zadbać o to, żeby nie posadzić obok siebie osób, które nie darzą się zbytnią sympatią.
Nie powinno się opierać łokciami na stole, ani trzymać jednej z rąk pod blatem. Zasady savoir – vivre’u głoszą, że obie dłonie powinny leżeń na stole, na wysokości talerza, a łokcie powinny przylegać do ciała. Warto też zorientować się, które sztućce są przeznaczone do jakiego posiłku, aby używać je zgodnie z ich przeznaczeniem.
Zasad dobrego wychowania, które dotyczą posiłków, jest bardzo dużo. Aby nie popełnić gafy w towarzystwie, warto je sobie przypomnieć i stosować się do nich.
AKU