Zapiekane ziemniaki i makarony od dawna królują w naszych kuchniach. Zapiekanka makaronowa lub ziemniaczana świetnie sprawdzają się w każdej sytuacji: na rodzinny obiad, na wieczór z przyjaciółmi, kolację we dwoje… Mogą być niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu albo bardziej wyrafinowane, jak bogata lazania. Zdradzamy kilka tajemnic na idealne zapiekanki. Nawet proste dania wymagają czasami kilku sztuczek, które warto znać!
Tajemnice domowych zapiekanek
Bez względu na to, na jaką zapiekankę masz ochotę, warto pamiętać o tych kilku wskazówkach, dzięki którym potrawy zachowają swoje walory:
- jeśli szykujesz zapiekankę makaronową, to ugotuj makaron al dente. I tak będziemy go jeszcze zapiekać, więc nabierze odpowiedniej miękkości w piekarniku. Jeśli z kolei przygotowujesz zapiekankę ziemniaczaną – niech ziemniaki również nie będą zbyt miękkie;
- naczynie żaroodporne posmaruj masłem – zapewni ono delikatny wyjątkowy smak potrawie;
- sera nigdy za mało – to on jest duszą naszych zapiekanek, a także pozwala łączyć pozostałe składniki;
- trafnie dobierz przyprawy – czasami lepiej postawić na jedną, ale idealnie wkomponowaną.
Jakie przyprawy do domowych zapiekanek?
Świetnie sprawdzają się mieszanki ziół. Makaron uwielbia: bazylię, tymianek, oregano, natkę pietruszki czy cząber. Doskonałym uzupełnieniem są nieco mocniejsze akcenty pieprzu, chili, papryki słodkiej lub ostrej. Zapiekanka ziemniaczana pysznie smakować będzie z dodatkiem sosu na bazie śmietany doprawionej gałką muszkatołową, słodką papryką, solą i pieprzem. Same zapiekane ziemniaki apetycznie komponują się z tymiankiem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem. Jeśli jednak zależy nam na szybkim domowym obiedzie, warto postawić na gotowe sosy do zapiekanek, np. z serii WINIARY POMYSŁ NA… . Są już odpowiednio doprawione i zwykle wystarczy dodać do nich odrobinę śmietanki.
Jaki ser do domowych zapiekanek?
Wybór sera jest kluczowy, ponieważ nadaje ostateczny smak naszej zapiekance. Na które sery do zapiekanek warto zwrócić uwagę? Oto kilka przykładów:
- żółty – najbardziej uniwersalny, pasuje do prawie wszystkich zapiekanek. Najlepiej rozpuszczają się sery dojrzałe i twarde, np. gouda;
- feta – jest słona i wyrazista, więc dobrze przełamuje smak warzyw;
- mozzarella – bardzo łagodna; sprawdzi się w zapiekance makaronowej z pomidorami, bakłażanem lub rybą;
- rokpol – dodaje ostrości, pasuje do gruszek, kalafiorów, brokułów;
- kozi – dla smakoszy; ciekawie podkreśla smak kurczaka, bakłażanów, papryki, doskonale smakuje z orzechami i gruszką.
Kultowa zapiekanka makaronowa
Włoska lazania to chyba najbardziej znana zapiekanka makaronowa. W wersji na szybko świetnie wkomponują się w jej smak się Sos BOLOŃSKI Winiary i mozzarella. Ale jeśli chcesz wykonać danie zgodnie ze sztuką, nie może zabraknąć sosu beszamelowego. Masz trochę więcej czasu? Podejmij kulinarne wyzwanie! Do beszamelu potrzebujesz bardzo podstawowych składników: masła, mąki pszennej, ciepłego mleka, soli i pieprzu. Aby poprawić jego smak, polecamy dodać szczyptę gałki muszkatołowej i szafranu. Perfekcyjny beszamel nie ma grudek, więc warto przyłożyć się do mieszania. Co prawda sama lazania jest sztandarowym włoskim daniem, ale sos wymyślił podobno francuski urzędnik służący na dworze Ludwika XIV, Louis de Béchameil.
Zarówno ziemniaki, jak i makaron to składniki z ogromnym kulinarnym potencjałem. Niezależnie od tego, czy na naszym stole pojawi się zapiekanka ziemniaczana czy makaronowa, możemy łączyć ulubione składniki i po kilku chwilach cieszyć się prostym w przygotowaniu i apetycznym daniem, które zaskoczy domowników!
Materiał partnera zewnętrznego