Blaty granitowe wyglądają szlachetnie, wyjątkowo i z klasą. Swym nieskazitelnym pięknem przydają elegancji każdemu wnętrzu. Jednak żeby pozostały w niezmiennym stanie przez wiele lat, trzeba o nie właściwie dbać. Kluczowa okazuje się regularna pielęgnacja i przestrzeganie pewnych zasad dotyczących ich użytkowania. Masz taki blat w domu? Dowiedz się, jak postępować, a czego kategorycznie unikać.
Pielęgnacja blatów granitowych, czyli delikatność ponad wszystko
Blaty granitowe wymagają delikatnego traktowania. Codziennie przecieraj je miękką ściereczką, zwilżoną w ciepłej wodzie z dodatkiem
niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń. Wspomniany detergent skutecznie usunie zabrudzenia, ale nie wpłynie negatywnie na strukturę kamienia. Po dokładnym zmyciu zabrudzeń wytrzyj powierzchnię blatu do sucha i wypoleruj ją, używając płynu do mycia szyb (wybierz środek zawierający alkohol) i ściereczki z mikrofibry.
Oczywiście zamiast po płyn do mycia naczyń możesz sięgnąć po preparaty przeznaczone do pielęgnacji kamienia. Są w pełni bezpieczne i pozbawione substancji, które mogłyby zmatowić lub uszkodzić wierzchnią warstwę kamienia. Pamiętaj też, aby plamy z jedzenia czy napojów usuwać natychmiast po tym, jak powstaną, a raz do roku przeprowadzać impregnację. Możesz wykonać ją samodzielnie. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane. Pracę rozpocznij od dokładnego oczyszczenia i osuszenia blatu. Następnie, przy pomocy pędzla lub ściereczki, rozprowadź na jego powierzchni środek, pozostaw do wyschnięcia, a na koniec wypoleruj blat suchą szmatką i gotowe!
Czego unikać przy pielęgnacji granitowych blatów kuchennych?
Już wiesz, jak należy pielęgnować blaty kuchenne z granitu, więc teraz wyjaśnimy ci, czego unikać, aby im nie zaszkodzić. Blaty granitowe niszczeją pod wpływem działania kwasów (np. mrówkowego, cytrynowego, octowego, solnego), zatem wystrzegaj się ich jak ognia. Nie stosuj zawierających je środków pielęgnacyjnych i nie pozostawiaj na blacie produktów spożywczych, w których składzie się pojawiają (dotyczy to głównie kwasu cytrynowego). Nie dopuszczaj także do kontaktu kamienia z wybielaczami, olejami silikonowymi, benzyną, zmywaczem do paznokci czy sodą oczyszczoną, bo mogą go trwale i nieodwracalnie uszkodzić. W żadnym wypadku nie czyść granitowego blatu szorstkimi gąbkami, nie krój bezpośrednio na nim ani nie przesuwaj po nim ciężkich przedmiotów, żeby go nie zarysować. Unikaj również stawiania bezpośrednio na nim gorących garnków, których ciepło w połączeniu z płynem do mycia naczyń może zaowocować odbarwieniem.
Jak widzisz, dbanie o granitowe blaty nie jest trudne. Wystarczy, że zapamiętasz kilka powyższych rad, uczulisz na pewne kwestie domowników i zadbasz o regularne, ale jednocześnie delikatne usuwanie zabrudzeń. Wtedy odwdzięczą ci się wspaniałym wyglądem przez długi czas.
Więcej o blatach kuchennych i sposobach impregnacji znajdziesz na stronie www.hoder.eu
Materiał partnera zewnętrznego