Pasty warzywne to prawdziwy przebój w kuchni. Wiele osób przygotowuje samodzielnie aromatyczne smarowidła, a inni chętnie sięgają po sklepowe produkty czy też te dostępne na licznych targach zdrowej żywności. Różnorodne smaki i faktury nie tylko rewelacyjnie zastępują masło na kanapkach, ale również dostarczają niezbędnej w diecie ilości warzyw. Poza tym oczywiście rewelacyjnie smakują, więc nie sposób nie docenić zamkniętych w słoikach skarbów z działki czy ogrodu.
Nie tylko dla wegan
Po pasty warzywne sięgają nie tylko ci, którzy z różnych powodów zrezygnowali z mięsa w codziennym jadłospisie. W ten sposób można również uzupełnić dietę o produkty roślinne. Poza tym to bogactwo smaków i duża różnorodność. Pasty warzywne są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Poza tym że są apetyczne, to również dostarczają szeregu składników odżywczych. To także idealna alternatywa dla żywności wysoko przetworzonej. Lato jest najlepszym czasem, by samodzielnie przygotowywać aromatyczne dodatki z sezonowych warzyw. Po smak zamknięty w słoikach można natomiast sięgać przez cały rok. To najlepszy dodatek do kanapek czy krakersów. Świetnie sprawdza się w domu i może być podstawą drugiego śniadania, jakie zabiera się do pracy czy szkoły, a także wyjątkową potrawą na imprezę. Pomysłów jest tak dużo jak tych wszystkich, którzy uwielbiają odkrywać nowe połączenia. Same pasty warzywne są łatwe do przygotowania, szybkie i tanie.
Niezwykłe smaki w małych słoikach
Najczęściej pasty warzywne powstają na bazie ciecierzycy lub soczewicy. Do nich można dodać na przykład suszone pomidory, buraki, cebulę czy bakłażana oraz to, co aktualnie mamy pod ręką, bo to najlepsze zaproszenie do eksperymentowania w kuchni, a każda opcja wyjdzie nam na zdrowie i oczywiście będzie prawdziwą eksplozją aromatów. Wiele warzyw wyróżnia się intensywnymi smakami. Poza tym możemy korzystać z prawdziwego bogactwa ziół, które dodają mocy, czasem lekkości, ale też ułatwiają trawienie. Niezmienne hitem będą więc pasty warzywne na bazie czerwonej fasoli czy też łagodnej lub bardzo pikantnej papryki. Charakterystyczny smak z pewnością znajdzie swoich amatorów. Wystarczy warzywa połączyć z oliwą, orzechami czy ziarnami, na przykład kozim serem czy innymi dodatkami, aby otrzymać potrawę, która będzie przyciągać bogactwem smaku. To idealne danie, by się bawić tym, co w warzywniaku można znaleźć. Świetnie będzie pasować nie tylko do kanapek, ale może również wzbogacić inne potrawy zarówno te mięsne, jak i wegetariańskie. W przygotowaniu past najlepiej sięgać po warzywa sezonowe. Świetnie sprawdzi się cukinia, bakłażan, papryka, buraki czy też dynia, a także te strączkowe – ciecierzyca lub soczewica. To one sprawiają, że pasta jest sycącą i pełnowartościową przekąską.
Materiał partnera