Każdy z nas może pozwolić sobie na aromatyczny napar rodem z Etiopii codziennie we własnym domu. Jedyne czego tak naprawdę potrzebujemy to ziarna wysokiej jakości oraz ręczne młynki do kawy Hario, które uwolnią esencję zaklętą w niewielkich łupinkach. Dzięki temu w zaciszu czterech ścian wypijemy pełen kofeiny napój dorównujący propozycjom wychodzącym spod ręki profesjonalnego baristy.
Niezbędnik kawosza
Sposobów na otrzymanie esencjonalnej kawy jest mnóstwo. W Turcji cały proces polega na gotowaniu zmielonych ziaren, we Włoszech chętnie wykorzystuje się stalowe, ciężkie kawiarki lub ekspresy ciśnieniowe, a w Polsce wciąż dużą popularnością cieszy się tzw. plujka oraz kawa z ekspresu przelewowego. Najlepszym oraz najprostszym rozwiązaniem, które pozwoli nam uzyskać naprawdę świetny napar, jest kafetierka ciśnieniowa. Taki sprzęt warto uzupełnić o wspomniane już młynki do kawy Hario, dzięki którym zmielimy ziarna na świeżo, co pozwoli zachować maksimum aromatów. Jeśli jednak takie urządzenie jest dla nas zbyt drogie, wybierzmy dripper. To niewielki gadżet pozwalający na zaparzenie kawy bez fusów w bardzo profesjonalny sposób. Mimo braku ekspresu nie zapominajmy o ręcznych młynkach do kawy Hario. Nawet najdroższy sprzęt nie zapewni nam perfekcyjnego espresso, gdy użyjemy zwietrzałego proszku kawowego.
Jak przechowywać kawę, by zachowała cudowny smak
Za smak ciemnobrązowego napoju w dużej mierze odpowiada zapach. Mielone ziarna przechowywane w otwartej torebce szybko wietrzeją. Lepszym wyjściem z tej sytuacji jest zakup całych ziaren i mielenie ich na bieżąco młynkami do kawy Hario. Chcąc przygotować sobie większą ilość kawowego miału, który szybko poddamy obróbce o poranku lub gdy przyjdą goście, musimy pamiętać o zakupieniu szczelnego pojemnika. Najlepiej, by był on wykonany z metalu bądź plastiku i miał dodatkową uszczelkę w pokrywce. Pamiętajmy, by nie mielić więcej ziaren, niż potrzebujemy na kilka dni. Nic nie zapewni takiego aromatu jak świeżo zmielona kawa.
Kawa to jeden z ulubionych napojów Polaków, ale wciąż mamy sporo do nauki w tym temacie. Sposób parzenia, przygotowywanie mieszanki kawowej oraz podanie napoju to czynniki odrywające w tym przypadku dużą rolę. Najważniejsze jednak wciąż są doskonałej jakości ziarna, które rozdrobnimy na chwilę przed wsypaniem do ekspresu albo filiżanki. Młynki do kawy Hario sprawdzą zatem idealnie jako prezent dla nas samych lub bliskiego naszemu sercu miłośnika tego specjału pochodzącego z gorącego, afrykańskiego kraju. Z takim sprzętem nawet amator przygotuje najlepszą kawę, jaką kiedykolwiek piliśmy.