Mleko mamy to najcenniejszy pokarm, jaki może przyjmować maluszek. Wiele kobiet, decydując się na ten sposób karmienia, dba nie tylko o bieżące potrzeby niemowlaka, ale też przyszłe. Dlatego na wypadek choroby czy wyjazdu warto odciągnąć mleko wcześniej, a potem przechować w lodówce lub zamrażarce. Zobacz, jak zrobić to prawidłowo, by zachować wszystkie wartości odżywcze pokarmu.
Pojemniczki do przechowywania mleka matki
Zanim odciągniesz mleko, zaopatrz się w pojemniczki do jego przechowywania. Mogą to być specjalne woreczki lub plastikowe opakowania z zakrętkami. Sprawdź, czy mają stosowne certyfikaty, które świadczą o tym, że zostały wykonane z tworzyw przeznaczonych do kontaktu z żywnością i nie zawierają bisfenolu A. Bardzo ważne jest, aby pojemniczek był szczelny, a mleko nie ulegało rozwarstwieniu – każdy jego składnik jest ważny. Szczególnie w przypadku wcześniaków lepiej zrezygnować z woreczków, które mogą się rozszczelniać.
Po umieszczeniu w pojemniczku porcji pokarmu, pamiętaj o tym, aby podpisać je, umieszczając na etykiecie informację o dacie i godzinie odciągania.
W jakich warunkach przechowywać odciągnięte mleko?
Wydłużenie „daty przydatności do spożycia” w przypadku mleka kobiecego możliwe jest na cztery sposoby, poprzez:
- przechowywanie w torbie chłodniczej – w temperaturze od -4 do 15 st. C pokarm może spędzić jedną dobę,
- przechowywanie w lodówce – w temperaturze od 3 do 5 st. C pokarm może spędzić maksymalnie 5 dni,
- przechowywanie w zamrażalniku – w temperaturze od -10 do -15 st. C pokarm może spędzić 2 tygodnie,
- przechowywanie w zamrażarce – w temperaturze -18 st. C pokarm może spędzić 6 miesięcy, a po obniżeniu temperatury do -20 st. C – nawet rok.
Jeżeli odciągnięte mleko zostanie podane dziecku w ciągu kilku godzin, to przechowywanie mleka matki jest możliwe w warunkach pokojowych. Nawet w 27 st. C pokarm wytrzyma około 6 do 8 godzin.
Gdy umieszczasz mleko w pojemniczku w lodówce lub zamrażarce, włóż je głębiej. Dzięki temu nie będzie narażone na wahania temperatury pojawiające się przy częstym otwieraniu i zamykaniu drzwiczek.
Jak przygotować posiłek dla dziecka?
Mleko najlepiej rozmrozić dzień przed planowanym podaniem, zrób to w kąpieli wodnej lub podgrzewaczu. Nie mieszaj go z mlekiem świeżym ani nie zamrażaj powtórnie. Pokarm powinien mieć temperaturę pokojową, ale nie wolno go zagotowywać na kuchence gazowej ani grzać w mikrofalówce. Dziecko powinno zjeść przygotowaną porcję od razu, więc resztki mleka wyrzuć.
Co zrobić z nadwyżką mleka?
Czasem ilość odłożonego na zapas mleka jest za duża w stosunku do potrzeb dziecka. Kiedy kończy się okres, w którym pokarm może być bezpiecznie przechowywany w lodówce lub zamrażarce nie musisz go wyrzucać. Po dłuższym czasie przechowywania mleko matki nie traci swoich właściwości, jednak zmieniają się potrzeby dziecka – kaloryczne i odżywcze. Dlatego pokarm odciągnięty kiedy maluch miał miesiąc, nie będzie już tak samo sycący po upływie kilku tygodni. Wtedy mleko warto dodać np. do kąpieli. Obecne w nim składniki bardzo pozytywnie wpływają na skórę dziecka.
Materiał partnera