Płyty kuchenne należą do podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Jeszcze niedawno najpopularniejsze były płyty gazowe, jednak obecnie coraz częściej wybieramy płyty indukcyjne, czy ceramiczne. Jaki rodzaj płyty wybrać do swojej kuchni?
Popularne kuchnie gazowe coraz częściej są zastępowane przez płyty grzejne i piekarniki wbudowane w meble. Dzięki temu uzyskujemy spójną aranżację wnętrza. Wybierając płytę grzewczą, stajemy przed trudnym zadaniem, ponieważ w sklepach znajdziemy kilka rodzajów płyt. Jaką wybrać?
Płyty kuchenne – jaką wybrać do swojej kuchni?
Nowoczesna płyta grzewcza wbudowana w blat sprawia, że kuchnia prezentuje się estetycznie. Aby jednak płyta spełniała oczekiwania domowników, trzeba wybrać taką, która najlepiej sprawdzi się w danym domu. Przy zakupie trzeba zwrócić uwagę na rozmiar płyty, kształt i rozmieszczenie palników. Standardowe płyty kuchenne najczęściej mają cztery pola grzewcze i szerokość 60 cm. Jednak do mniejszej kuchni lub do domu, w którym mało się gotuje, można wybrać wąską płytę o szerokości 30 cm z dwoma palnikami. Z kolei dla dużych rodzin przeznaczone są płyty o szerokości 70-90 cm z pięcioma lub sześcioma palnikami. Jednak najważniejszym aspektem, który trzeba wziąć pod uwagę przy zakupie, jest rodzaj płyty. Duży wybór płyt kuchennych znajdziesz na stronie: https://www.sferis.pl/plyty-grzewcze-3337.
Jakie płyty grzewcze wyróżniamy?
Duży wybór płyt kuchennych sprawia, że nie zawsze wiemy, która z nich najlepiej się sprawdzi. Czym charakteryzują się poszczególne płyty?
- Płyta gazowa – jeśli w mieszkaniu jest instalacja gazowa, ten rodzaj płyty może okazać się najlepszym wyborem. Jest ona tania i nie generuje wysokich kosztów podczas eksploatacji. Wyposażona jest w tradycyjne palniki gazowe, a wybierając nowoczesny model, zyskujemy przydatne funkcje, jak samoczynne odcięcie gazu, gdy zgaśnie płomień. Należy pamiętać, że używanie płyty gazowej wiąże się z koniecznością posiadania specjalnej wentylacji.
- Płyta indukcyjna – jest rodzajem płyty elektrycznej. Cieszy się dużą popularnością, ponieważ pozwala oszczędzać energię. Płyta nagrzewa się tylko w miejscu, gdzie stoi garnek, a po jego zdjąć dopływ prądu jest odcinany. Gotowanie przebiega szybciej niż w przypadku kuchenek gazowych, płyta jest też łatwa w czyszczeniu.
- Płyta ceramiczna – jest to nowoczesne urządzenie o gładkiej i płaskiej powierzchni. Pod odpornym materiałem ceramicznym znajdują się elementy grzejne. Zwykle są to spirale elektryczne, rzadziej lampy halogenowe. Na płycie wyodrębnione są pola grzejne, a powierzchnia wokół nich się nie nagrzewa. Dużą zaletą płyt ceramicznych jest kontrola za pomocą przycisków i blokada przeciw włączeniu przez dziecko.
- Płyta elektryczna – choć wszystkie nowoczesne płyty, oprócz gazowych, są elektryczne, mówiąc o płycie elektrycznej, mamy na myśli płytę ze spiralnymi grzałkami pokrytymi warstwą żeliwa. Grzałkami sterujemy za pomocą tradycyjnych pokręteł, a brak jednolitej płaskiej powierzchni sprawia, że płyta jest trudniejsza do czyszczenia. Wyróżnia ją jednak niska cena i łatwość obsługi.
Duży wybór płyt kuchennych sprawia, że każdy znajdzie odpowiedni model do swojej kuchni.
Materiał partnera