Zorganizuj swoją kuchnię na nowo

elegancka biała kuchnia z marmurowymi blatami
Wiosna to idealny moment, żeby odświeżyć mieszkanie i pomóc mu odzyskać dawną harmonię. Pierwszym krokiem mogą być proste porządki w kuchni | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Kuchnia jest jednym z najważniejszych domowych pomieszczeń. Zwykle spędzamy w niej sporo czasu – pijemy poranną kawę, przygotowujemy posiłki i jemy je wspólnie z pozostałymi domownikami. Kuchnia służy także do przechowywania wielu produktów spożywczych. Wymaga ona zatem odpowiedniej organizacji, dzięki której utrzymamy porządek i łatwy dostęp do wszystkich niezbędnych rzeczy.

Do listy domowych zadań, warto włączyć także systematyczne kuchenne porządki. Dokładne umycie wszystkich powierzchni i posegregowanie rzeczy w szafkach z pewnością pozwoli nam zapanować nad chaosem i przyspieszy codzienne zmagania w kuchni. Przy okazji warto przejrzeć wszystkie produkty pod kątem ich daty spożycia, by mieć pewność, że nie przechowujemy przeterminowanej żywności.

Wiosenne porządki w kuchni 

Wiosna to idealny moment, żeby odświeżyć mieszkanie i pomóc mu odzyskać dawną harmonię. Pierwszym krokiem mogą być proste porządki w kuchni. W prace te możemy zaangażować całą rodzinę – zarówno dzieci, jak i dorośli będą mogli wykazać się w tym wyzwaniu.

Aby wyczyścić kuchnię wystarczy gąbka, ciepła woda, płyn do naczyń, a także soda, sól, ocet czy kwasek cytrynowy, które zawsze mamy pod ręką.

  • Z pomocą kwasku cytrynowego lub sody możemy usunąć kamień zgromadzony np. w czajniku.
  • Do czyszczenia piekarnika możemy użyć pasty z sody oczyszczonej, soli i gorącej wody.
  • Akcesoria ze stali szlachetnej oraz drewniane deski do krojenia wyczyścimy sokiem z cytryny.
  • Podłogi umyjemy z pomocą wody z dodatkiem niewielkiej ilości octu.
  • Z mieszanki soli, kwasku cytrynowego i sody zrobimy pastę, która skutecznie udrażnia rury i pochłania nieprzyjemnie zapachy.

W tym czasie pozostali członkowie rodziny mogą zająć się selekcją zawartości szafek oraz układaniem poszczególnych produktów i akcesoriów kuchennych w wyznaczonych miejscach.

Jak przechowywać produkty spożywcze?

Po zmaganiach z brudem i kurzem, przychodzi czas na przyjemniejsze zadania. Teraz możemy zająć się układaniem produktów w szafkach i organizowaniem ich na nowo. Pomocne mogą okazać pudełka i pojemniki (jak np. https://www.kaufland.pl/asortyment/spice-soul.html), które pomogą nam szczelnie przechowywać żywność. Dzięki nim mamy możliwość ułożenia w jednym miejscu produktów sypkich, jak np. przypraw, ziół i dodatków do ciast. 

  • Mąkę warto przechowywać w szklanym i szczelnym pojemniku, żeby nie traciła ona swoich właściwości. Podobnie postępujemy też z kawą czy sypaną herbatą.
  • Ryż, kaszę lub makaron najlepiej przesypać do zamykanych słoików lub pojemników ustawionych w suchym miejscu.
  • W próżniowych pojemnikach możemy przechowywać np. orzechy i pestki, ale też wędliny i sery (te dwa ostatnie produkty muszą znaleźć się w lodówce).
  • Również niektóre owoce i warzywa powinny trafić do lodówki (jak np. sałata, szczypiorek, papryka czy owoce jagodowe).
  • Dla pozostałych (takich jak ziemniaki, ogórki, pomidory czy jabłka) warto natomiast przygotować np. drewniane skrzynki, które zapewnią stały dostęp powietrza.

Takie porządki to zwykle nielubiane, ale też nieuniknione czynności, na które przychodzi często czas z początkiem wiosny. Jednak zamiast traktować je jak przykry obowiązek, warto podejść do nich z nieco bardziej pozytywnym nastawieniem i traktować jak zabawę oraz sposób na spędzenie czasu wspólnie z pozostałymi domownikami.


Materiał partnera zewnętrznego