Na jakie okazje warto zamówić catering?

Catering
Catering to usługa, która pozwoli organizatorom wydarzenia zaoszczędzić czas i skupić się na tych częściach, których nie wykona za nich nikt inny. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Catering to usługa, która pozwoli organizatorom wydarzenia zaoszczędzić czas i skupić się na tych częściach, których nie wykona za nich nikt inny. Przygotowywanie ciepłych i zimnych dań, przekąsek i deserów warto zlecić specjalistom, bo lata doświadczenia w branży gastronomicznej uczą, ile dokładnie porcji przygotować oraz jak zrobić to smacznie, różnorodnie i żeby trafić w różne kulinarne gusta.

Dlaczego warto zamówić catering?

Posiłki od firm cateringowych są świeże i różnorodne, a dodatkowo również estetycznie podane. Gotowe dania można zamówić zarówno w restauracji, jak i na imprezę na świeżym powietrzu, organizowaną pod modnym namiotem cateringowym. Cena? Zależy przede wszystkim od liczby uczestników – zazwyczaj ustalana jest stawka za każde nakrycie dla dorosłej osoby, często za młodsze, kilkuletnie dzieci się nie płaci.

Poza samymi daniami catering to również cała oprawa – nakrycia stołów, naczynia, sztućce, szklanki, kieliszki itp, jak również obsługa kelnerska i barmańska. Niektóre firmy cateringowe, poza przygotowywaniem posiłków, oferują również inne usługi związane z organizowaniem wesela, na przykład dekoracje sali, ozdoby świetlne i na samochód, pokrowce na krzesła i wiele innych. Warto, wybierając firmę cateringową, postawić na markę z kompleksową ofertą, która maksymalnie odciąży organizatorów wesela (czyli zazwyczaj parę młodą). Większość firm oferujących catering umożliwia również przed właściwym wydarzeniem degustację, by przekonać organizatorów, że prezentowane przez nich smaki na pewno przypadną do gustu.

O czym warto poinformować firmę cateringową?

  • Liczba uczestników – liczba uczestników to kluczowy czynnik, który firma cateringowa bierze pod uwagę, gdy planuje i przyrządza dania na wydarzenie,
  • Czas trwania imprezy – w przypadku wesel w grę wchodzą imprezy jednodniowe lub dwudniowe, z kolei imprezy firmowe czy bankiety mogą trwać 2-3 godziny lub cały dzień. O czasie trwania przyjęcia również należy poinformować firmę cateringową, bo ma to ogromny wpływ na ostateczny kształt menu, kolejność podawania dań oraz ich liczbę,
  • Alergie pokarmowe i nietolerancje – im więcej zaproszonych osób, tym wyższy może być odsetek uczestników, którzy cierpią na różnego rodzaju nietolerancje. Gluten, laktoza, cukier, a także silne alergeny (np, orzeszki ziemne czy owoce morza) – mogą być kłopotliwe, a nawet niebezpieczne,
  • Indywidualne preferencje i diety – we współczesnym świecie panują coraz to nowsze mody i trendy żywieniowe. Wiele osób świadomie rezygnuje np. z mięsa, ryb, słodyczy, glutenu, fast foodów, mleka zwierzęcego i wielu innych składników. Podczas planowania ostatecznego jadłospisu warto wziąć pod uwagę preferencje żywieniowe uczestników wydarzenia, a zebrane informacje przekazać firmie cateringowej.

3 sytuacje, gdy warto zamówić catering

  1. Wesele – zdecydowany faworyt jeśli chodzi o liczbę przygotowań i czas, jaki należy poświęcić na zorganizowanie go od A do Z. W przypadku takiego wydarzenia przygotowanie posiłków jest zbyt czasochłonne, ten czas lepiej spożytkować w inny sposób. Ślub i wesele to wydarzenia z jednej strony pełne radości i pozytywnych emocji, a z drugiej strony generujące dużo nerwowych sytuacji i napięć. Zlecenie wyspecjalizowanej firmie przygotowania wszystkich ciepłych posiłków, przekąsek, ciast i deserów to ogromna oszczędność czasu, a także gwarancja, że dań będzie odpowiednio oszacowana ilość.
  2. Chrzciny i komunie – takie okazje również wymagają wyjątkowej oprawy. Zarówno chrzciny, jak i komunie to uroczystości, które pochłaniają sporo energii rodziców. Na przygotowania – szczególnie w sytuacji, gdy oboje rodziców pracują – nie zawsze jest czas. Na szczęście firmy cateringowe oferują również obsługę takich wydarzeń. Menu można dopasować do swoich preferencji, rodzinnych tradycji i charakteru wydarzenia. Zazwyczaj po chrzcinach lub komunii zaprasza się najbliższą rodzinę na obiad, a całość nie zajmuje więcej niż kilka godzin. Wyjście do restauracji, gdzie wszystko będzie gotowe, to oszczędność czasu. Kolejne atuty to fakt, że później nie trzeba zmywać i sprzątać – po prostu przychodzi się “na gotowe”. Komunie odbywają się w maju, jest to miesiąc, gdy mogą się pojawić bardzo wysokie temperatury – w takiej sytuacji klimatyzowana sala jest najlepszą i najbardziej komfortową przestrzenią. Mało kto ma mieszkanie lub dom, w którym zmieści się kilkunastu-kilkudziesięciu uczestników, przestrzeń restauracji czy namiotu cateringowego bez trudu pomieści tak liczną grupę.
  3. Wigilia – może to być wigilia firmowa lub prywatna, spędzona w rodzinnym gronie. Co prawda od pewnego czasu odchodzi się od tradycji 12 dań, ale – nawet mimo zredukowania liczby posiłków – przygotowań jest nadal cała masa. Bardzo wiele firm różnej wielkości, organizuje przed przerwą świąteczną obiad lub kolację dla swoich pracowników. Poza przedsiębiorcami i korporacjami również osoby prywatne decydują się na catering na rodzinną wigilię. Wigilia to w polskim kalendarzu regularny, pracujący dzień – osoby na etacie nie zawsze znajdą czas, by przygotować kilka-kilkanaście potraw na świąteczny stół. Zamiast godzin spędzonych w kuchni, a później na zmywaniu i sprzątaniu po kolacji, ten czas można spędzić w gronie najbliższych i wspólnie cieszyć się tymi wyjątkowymi chwilami.

Materiał partnera zewnętrznego

Tags from the story
, , , , ,