Wielkanoc w tradycyjnym stylu

tradycyjna Wielkanoc
Zbliżające się święta wielkanocne to świetna okazja do przełamania monotonii. Wystarczy kilka tradycyjnych ozdób, które można wykonać w domu | fot.: Fotolia

W okresie przedświątecznym na rynku pojawiają się rozmaite oferty ozdób i zestawów pozwalających na proste przygotowanie przedmiotów wykonanych samodzielnie. Wśród bogatej oferty znajduje się wiele szablonowych, powtarzalnych propozycji podążających za trendami. Większość z nich jest także tania i produkowana masowo, przez co świąteczne ozdoby przypominają bardziej sztampowy akcent niż prawdziwe, wykonane z sercem i zaangażowaniem dekoracje. Zbliżające się święta wielkanocne to świetna okazja do przełamania monotonii. Wystarczy kilka tradycyjnych ozdób, które można wykonać w domu.

Zdobienie jajek metodą ludową

Jeszcze kilkanaście lat temu w szkoła przygotowywało się pisanki tradycyjnymi sposobami:

  • gotując je wraz z naturalnymi składnikami: cebulą (dla uzyskania brązowego koloru), liśćmi czerwonej kapusty (co dawało fioletowy odcień), szpinakiem (żeby jajka były zielone), itp.
  • ozdabiając je pszczelim woskiem, techniką określaną mianem batiku (nakładanie na szpilkę kropli wosku i zdobienie jajka drobnymi kreskami, następnie barwienie i – po wysuszeniu – ścieranie wosku)
  • na skorupce zabawionych jajek można również wyryć wzór ostrym narzędziem.

Wielkanocne frywolitkowanie

Jednak ozdobne pisanki można wykonać nie tylko z… jajek. Bardzo popularne są również ozdoby wykonane na szydełku z użyciem bardzo cienkiego i sztywnego kordonku. W Internecie dostępne są różnorodne schematy, dzięki którym pracy jest sprawniejsza, a efekty zrobią wrażenie na bliskich.

Podobnie jak pisanki techniką szydełkowania można także wykonać serwety bieżniki. Jednak równie popularne jest dzierganie ich na drutach. Mogą one stanowić piękną i niepowtarzalną ozdobę koszyka ze święconką oraz świątecznego stołu.

Wiklinowe szaleństwo

Koszyki wykonane z wikliny od zawsze stanowiły podstawę wyprawy do Kościoła ze święconką. To, co włożymy do koszyka również zmieniało się na przestrzeni dziejów, uszczuplając tradycyjne potrawy. Dzisiaj wkłada się kilka pisanek, wędlinę i baranka z mała. Kiedyś jednak koszyki ze święconką wypełnione były po brzegi: znalazło się miejsce na kiełbasę, banka z masła, przyprawy, wodę, bazie i bukszpan, chleb, ser, chrzan, baranek i babka wielkanocna – wszystkie te elementy mają znaczenie i związane są z kościelnymi symbolami i wiarą. Dlatego nie tylko ze względu na tradycję powinno się przygotować odpowiednią zawartość święconki.

Pora na śniadanie

Świąteczną tradycją niedzielnego poranka jest poszukiwanie prezentów ukrytych przez Wielkanocnego Zająca w ogródku. Dzieci mają dużo zabawy z znajdywaniu słodkich upominków ukrytych w krzakach, pod choinkami, za grządkami.

Jest to stosunkowo młoda tradycja świecka, która przywędrowała do Polski z Niemiec przez Śląsk i Pomorze na początku XX wieku. Nie przypadkowo prezenty przynosi zając, który jest symbolem Ostary, bogini pochodzącej z germańskiego panteonu, opiekującej się wiosną i odradzającą się do życia przyrodą. Jako ślad po dawnych tradycjach wiccanie do dziś praktykują święto wiosennego przesilenia między 21. a 23. marca.

Przygotowanie świąt zgodnie z najpopularniejszymi zwyczajami wcale nie jest takie trudne, wymaga jednak nieco czasu i zaangażowania, aby poszczególne elementy przygotować samodzielnie. Jednak podczas świętowania z rodziną cały trud z pewnością się opłaci.


LWO