Obchodzisz urodziny zimą lub wczesną wiosną i masz dość organizowania przyjęć w domu? Chcesz zaskoczyć swoich gości i przygotować imprezę, o której wszyscy będą mówić? Pomyśl o garden party! Wbrew pozorom przyjęcie plenerowe może się odbyć nie tylko latem. Zimą i wiosną, gdy temperatura na zewnątrz oscyluje wokół 0°C, a wokół prószy śnieg, również może być zabawnie! Dowiedz się więcej.
Imprezy plenerowe nieczęsto organizuje się zimą i wczesną wiosną. Wiele osób obawia się, że przez chłód goście zrezygnują z przyjęcia zaproszenia. Jednak garden party może okazać się strzałem w dziesiątkę, jeśli odpowiednio je zorganizujesz.
O czym pamiętać podczas organizacji garden party zimą?
Aby impreza plenerowa zimą i wiosną miała sens, trzeba zadbać przede wszystkim o dobre ogrzewanie. W tym celu możesz ustawić w różnych miejscach specjalne nagrzewnice. Jednak ich wynajem może stanowić dość duży wydatek. Na szczęście równie dobrze sprawdzą się ogniska rozpalone w kilku miejscach w ogrodzie. Wysoki ogień z powodzeniem ogrzeje wiele osób i zapewni im komfortowe warunki zabawy.
Jeśli jednak w dniu przyjęcia panuje mróz, warto zapewnić gościom koce, termofory lub ogrzewacze chemiczne. Dobrym pomysłem jest zaproszenie bliskich do tańca! Nieco ruchu rozgrzeje każdego.
W miejscu, w którym organizujesz przyjęcie, nie może zabraknąć także stołów i krzeseł. Jeśli nie pada śnieg czy deszcz, postaw je wokół ogniska. Dzięki temu wszystkim będzie ciepło i wygodnie. Ciekawą opcją jest wynajem namiotu z odpowiednim wyposażeniem.
Co podać podczas garden party?
Podczas zimowej i wczesnowiosennej imprezy w plenerze nie może zabraknąć rozgrzewających posiłków. Doskonałym wyborem będą:
- sycące, aromatyczne zupy, np. grochówka czy kwaśnica — przypadną do gustu zwłaszcza fanom tradycyjnej, polskiej kuchni;
- jednogarnkowe potrawy, takie jak bogracz, strogonow czy gulasz — te dania zawierają dużo mięsa i warzyw. Dzięki temu szybko sycą, a do tego wspaniale smakują!
Do jedzenia warto dodać nieco pikantnych przypraw. Nie tylko wzbogacą one smak dań, ale także rozgrzeją „od środka”.
Zastanawiasz się, jak przyrządzić te wszystkie posiłki? Mogą Ci w tym pomóc np. żeliwne kociołki na ognisko z oferty Domedekor. To garnki do gotowania na zewnątrz, które stawia się bezpośrednio w palenisku. Materiał, z którego są wykonane, równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu w środku panuje stała temperatura. To sprawia, że każda potrawa gotuje się powoli, a jej składniki stopniowo uwalniają swoje smaki i aromaty.
Posiłki w kociołku gotują się praktycznie same — wystarczy włożyć do nich wszystkie niezbędne składniki i tylko od czasu do czasu wymieszać zawartość. Zatem te garnki doskonale sprawdzą się podczas przyjęcia plenerowego, jeśli nie chcesz spędzić całej imprezy w kuchni. Co ważne, żeliwne naczynia długo trzymają temperaturę, więc potrawy będą ciepłe nawet po kilku godzinach od przygotowania.
Garden party zimą i wiosną to doskonały pomysł, jeśli zadbasz o ciepło, wygodne miejsce do siedzenia i pyszne posiłki. Po takim przyjęciu wszyscy goście wrócą do domu z miłymi wspomnieniami.
Materiał partnera zewnętrznego