Koktajle owocowe i warzywne są świetnym źródłem witamin oraz minerałów. Można zjadać je jako dodatek do śniadania, osobne danie w porze lunchu lub na kolację. Przedstawiamy 5 wyśmienitych przepisów na koktajle, które pomogą odstawić niezdrowe przekąski na bok oraz zgubić zbędne kilogramy.
Koktajle owocowe – rozbudź zmysły z odrobiną winili
Często rano nie mamy zbytnio czasu na przygotowywanie wykwintnych śniadań, dlatego warto wrzucić coś lekkiego na pusty żołądek. Zrobienie tych koktajli zajmuje nie więcej niż 5 minut, a dostarczają one energii na co najmniej półtorej godziny!
Oto pierwsza propozycja na koktajl owocowy o dodatkiem wanilii.
Składniki:
- 2 średnie dojrzałe banany (najlepiej, jeśli będą miały czarne kropki),
- 2 plastry ananasa,
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub kokosowego,
- 1 laska wanilii,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie:
- Włóż wszystkie wymienione powyżej składniki i zmiksuj.
Kolejna propozycja na smaczny, prosty i zdrowy posiłek o poranku. Wcześniej dominowały barwy jasno żółte, natomiast w tym przepisie zdecydowanie króluje czerwień.
Składniki:
- 300 g czereśni bez pestek,
- 150 g truskawek,
- 200 ml jogurtu greckiego lub kokosowego,
- 2 łyżki miodu,
- 1 laska wanilii.
Wykonanie:
- Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Ostatni przepis na koktajl owocowy z wanilią jest świetnym zamiennikiem kawy.
Składniki:
- 2 średniej wielkości dojrzałe banany,
- 1 brzoskwinia bez pestki,
- 5 świeżych daktyli,
- 1 łyżka cytryny lub limonki,
- Szczypta cynamonu cejlońskiego.
Wykonanie:
- Włóż do blendera wszystkie składniki i zmiksuj.
Koktajle warzywno-owocowe na chłodne wieczory o smaku pietruszki
Nie zawsze latem termometry wskazują wysokie temperatury, dlatego warto uzbroić się w świeże produkty na poprawę humoru. Te propozycje koktajlów z dodatkiem pietruszki można spożywać zarówno w porze lunchu jak i na ostatni posiłek w ciągu dnia. Lekko się trawią, dzięki czemu organizm w nocy może porządnie się zregenerować.
Ten koktajl warzywny jest bogaty w witaminę C, która wspomaga pracę układu immunologicznego. Co więcej, pietruszka wpływa na młodszy wygląd skóry, szybszy porost włosów i mocniejsze paznokcie.
Koktajl o smaku pietruszki i limonki
Składniki:
- 1 średni obrany ogórek,
- 1 średnia pomarańcza,
- Garść natki pietruszki,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 2 garść świeżych liści szpinaku.
Wykonanie:
- Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj.
Koktajl owocowy z dodatkiem pietruszki i grejpfruta
Składniki:
- 1 kiwi,
- 0,5 grejpfruta,
- 1 duży dojrzały banan,
- Garść natki pietruszki,
- Szczypta cynamonu cejlońskiego.
Wykonanie:
- Włóż do blendera wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę.
Koktajle owocowo-warzywne – podsumowanie
Koktajle z dużą zawartością owoców i warzyw stanowią bardzo zdrową i smaczną propozycję uzupełnienia dziennego jadłospisu. Można je spokojnie zabrać do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Zajmują mało miejsca w torbie czy plecaku, a stanowią szybkie i zbilansowane źródło energii.
Warto przyrządzać koktajle zgodnie z porą roku oraz sezonem na dany produkt, gdyż wtedy jeszcze więcej korzyści zdrowotnych można czerpać z bogactw natury.
KKL