Już od najmłodszych lat uczyliśmy się o tym, jak zdrowe dla naszego organizmu są warzywa i owoce. Regularnie staramy się spożywać posiłki, które bogate są w różne witaminy, a także wartości odżywcze. Jednym z warzyw, o którym często zapominamy, jest burak. Jakie właściwości ma burak? Które ze składników odżywczych zawierają te warzywa? Do czego stosowane są buraki? Odpowiedzi na te pytania uzyskasz, czytając ten artykuł.
Jakie składniki odżywcze znajdziemy w burakach?
Burak bogaty jest w takie składniki mineralne jak magnez, potas, cynk, żelazo, a także fosfor. Dodatkowo znajdziemy tam wiele witamin, które mają dobry wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Możemy do nich zaliczyć chociażby witaminy z grupy B, C, A, E, K, a także błonnik pokarmowy, kwas foliowy i przeciwutleniacze. Co ciekawe najwięcej składników odżywczych znajdziemy w soku z buraków. Dlaczego? Gotowane tracą wiele wartości zdrowotnych i choć są z reguły smaczniejsze, stają się mniej zdrowe. Buraki są niskokaloryczne, w 100 gramach znajdziemy jedynie około 40 kalorii, co oznacza, że są świetnym produktem dla osób, które trzymają ściśle dietę. Swoje właściwości lecznicze zawdzięczają dużej ilości antocyjanów oraz flawonoidów (betaina i cholina), które to w skuteczny sposób hamują rozwój nowotworów.
Jakie właściwości mają buraki?
Przede wszystkim buraki wzmacniają układ krwionośny. Pomimo, że nie są bogatym źródłem żelaza, to są wspaniałym środkiem krwiotwórczym. Kwas foliowy pomoże w prawidłowym rozwoju płodu dziecka. Niektóre składniki umożliwiają unormowanie poziomu cholesterolu, a także przeciwdziałają zwątpieniom naczyń krwionośnych. Co ciekawe, są także ciekawym produktem dla osób narzekających na nadciśnienie. Azotany, które obecne są w soku, podnoszą stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Nie w sposób zapomnieć o bogatych właściwościach przeciwnowotworowych. Betaina chroni przed niszczącym działaniem wolnych rodników, dlatego buraki uważane są za najskuteczniejsze warzywo zwalczające raka. Zasadotwórcze działanie buraków przywraca równowagę w żołądku. Aby zminimalizować ryzyko zachorowania na osteoporozę, kobiety w okresie menopauzy powinny w sposób szczególny pamiętać o burakach. W przypadku przewlekłego zmęczenia, sok z buraków powinien szybko rozwiązać ten problem i zapewnić doskonałe samopoczucie.
Gdzie stosuje się buraki?
Przede wszystkim jest to świetny dodatek w kuchni każdego kucharza. Specyficzny smak powoduje, że buraki mogą być idealne do surówek, sałatek. Dodatkowo to właśnie z nich robimy bożonarodzeniowy przysmak, jakim jest barszcz czerwony. Co ciekawe, będą idealnie pasować do produkcji niektórych ciast, chociażby czekoladowych lub brownie. Liście natomiast najczęściej wykorzystuje się do przygotowania barszczu ukraińskiego i chłodnika, jednakże mogą być także świetnym dodatkiem do sałatek. Coraz większą popularnością cieszą się także napoje i koktajle z buraków. Często możemy je nawet kupić w supermarketach i regularnie są wybierane przez konsumentów.
MJA