Czym jest zielona kawa? Jakie ma właściwości?

kawa zielona ziarna
Połączenie kwasu chlorogenowego z kofeiną sprawia, że zielona kawa wspomaga odchudzanie | fot.: stock.adobe.com

Zielona kawa od kilku lat zyskuje na popularności. Dzieje się tak głównie dlatego, że uznana została ona jako skuteczny środek na odchudzanie. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych, gdyż w przeciwieństwie do kawy palonej, nie jest poddawana obróbce termicznej. Jej ziarna są surowe i zielone. Ponadto mogą ją stosować również osoby, które rezygnują z zawierającej dużo większe stężenie kofeiny małej czarnej. Charakteryzuje się jednak nieciekawymi walorami smakowo-zapachowymi. Rynek wykorzystał więc tę sposobność i wprowadził preparaty zawierające zieloną kawę w tabletkach.

Jak powstaje zielona kawa?

Pochodzenie zielonej kawy jest dokładnie takie samo jak kawy czarnej. Dojrzałe ziarna drzewa kawowego poddaje się obróbce termicznej w temperaturze 200 stopni, gdzie uzyskują swoją czarną barwę i charakterystyczny aromat. Kawa zielona to natomiast surowe ziarna. Poprzez brak procesu parzenia czas ich składowania może wynosić nawet kilka lat bez utraty jakości. Warto wspomnieć, że produkt ten nie urzeknie nas raczej smakiem. Zielona kawa ma aromat podobny do zielonej herbaty przez co wielu rezygnuje z jej spożycia, nie mogąc się do tego przyzwyczaić. Stosuje się także metody polepszania smaku tego napoju – można dodać do niej mleko, cynamon czy nawet kardamon.

Właściwości zielonej kawy

Połączenie kwasu chlorogenowego z kofeiną sprawia, że zielona kawa wspomaga odchudzanie. Ponadto zielona kawa ma działanie antyoksydacyjne, czyli zmniejsza działanie wolnych rodników oraz pomaga w usuwaniu z organizmu metali ciężkich. Działa niezwykle pobudzająco i w przeciwieństwie do kawy czarnej, nie podrażnia żołądka. Opóźnia starzenie się skóry i wzmacnia włosy, działa także przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie dzięki zawartości kwasu salicylowego.

Zielona kawa wykazuje także szereg innych, pozytywnych dla zdrowia działań. Wspiera pracę wątroby i chroni ją, a ponadto zwiększa naszą odporność, pobudzając produkcję przeciwciał. Zawiera także kwasy galusowy oraz genzytynowy, które odpowiedzialne są za walkę z bakteriami i wirusami w naszym organizmie. Ponadto zmniejsza apetyt i poprawia zdolność fizyczną.

Zastosowanie zielonej kawy

Stosowana w formie naparów lub gotowych preparatów zielona kawa pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Sprawdzi się u każdej osoby powyżej 16 roku życia, nie powinny jednak korzystać z niej kobiety w ciąży, karmiące piersią czy osoby cierpiące na choroby serca. Ponadto dzięki swoim dobroczynnym właściwościom ekstrakt z zielonej kawy jest często wykorzystywany w kosmetyce. Dodaje się go do kremów, tłoczy oleje czy wykorzystuje w preparatach w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych.

Składniki zawarte z zielonej kawie pozwalają zachować zdrowy i piękny wygląd skóry. Nawilżają ją, zmiękczają i wygładzają. Ponadto hamują wydalanie wody z organizmu i łagodzą podrażnienia. Kosmetyki na bazie ekstraktu z surowych ziaren kawy świetnie nadają się dla Pań z cerą trądzikową i tłustą, a także tą skłonną do podrażnień. Działają przeciwzmarszczkowo i regulują produkcje sebum.

Podsumowanie – czy warto pić zieloną kawę?

Zielona kawa ma wiele dobroczynnych właściwości. Pita z umiarem, wzbogacona odpowiednią dietą wpłynie zbawiennie na nasze samopoczucie i stan skóry. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy i wzmocni włosy. A nawet jeśli nie odpowiada nam jej smak, skorzystać możemy z preparatów w kapsułkach, które cieszą się niezwykłą popularnością. Czytajmy tylko dokładnie ich skład.

Czytaj także:

Zamiast małej czarnej – mała zielona. O pożytkach kwasu chlorogenowego

MKR

Tags from the story
,