Desery na lato

domowe lody latem
Desery na lato powinny być lekkie i zimne. Najlepiej owocowe, natomiast te ciężkie, czekoladowe najlepiej je się zimą | fot.: Fotolia

Chyba każdy z nas lubi umilić sobie życie deserkiem. Lubimy ciasta – tylko kto z nas ma ochotę używać piekarnika, jak żar leje się z nieba? W upalne dni marzymy tylko o chłodzie. Desery na lato powinny być lekkie i zimne. Najlepiej owocowe, natomiast te ciężkie, czekoladowe najlepiej je się zimą. Ponadto, delikatne deserki nie są bardzo kaloryczne. Tym bardziej że to właśnie latem zależy nam na nienagannej figurze. Bez obaw – jedząc lekko, nie przybędzie nam od razu kilka centymetrów w pasie, czy też w biodrach.

Owocowe dobrodziejstwa

Latem mamy nieograniczone możliwości w zakupie świeżych owoców. Prosto z polskich upraw. Nie jesteśmy skazani na importowane, nie tak smaczne owoce. Jeżeli mamy swoją działkę lub ogródek, sami możemy zająć się uprawą. Wówczas mamy pewność co do jakości zbiorów. Nie musimy martwić się o sztuczność owoców. To do nas należy decyzja odnośnie do użycia nawozu – nie musimy wcale z niego korzystać. Nie ma nic lepszego w upalny dzień a niżeli chłodny deserek z owocami, które w dodatku zostały przez nas wyhodowane.

Owocowe koktajle są idealnym deserem dla odchudzających. Są lekkie i zdrowe, a do tego ich przyrządzenie jest ekspresowe. Wystarczy zmiksować mleko/ jogurt naturalny/ jogurt grecki/ maślankę, cukier/ cukier wanilinowy lub miód, owoce i gotowe. Oczywiście, dodatkowo możemy dodać skruszony lód, gałkę lodów waniliowych lub owocowych. Do koktajlu możemy również dodać nasiona chia, otręby pszenny, siemię lniane. Wybór owoców do koktajlu jest przeogromny – przykładowo: truskawki, jagody, borówki amerykańskie, maliny.

Lodowe wariacje

Nic bardziej nie orzeźwia a niżeli lody. W upalny dzień okazują się zbawieniem. Kupujemy lody na patyku, włoskie (kręcone) czy gałkowe. W ostatnim czasie niezwykle popularne stały się lodziarnie wykorzystujące naturalne składniki. Fakt, dużo łatwiej jest coś kupić, ale zastanówmy się, ile satysfakcji da nam wyprodukowanie własnych lodów. Najprostszy i najzdrowszy sposób na lody to zmiksowanie zamrożonego banana, mleka, miodu i masła orzechowego (proporcje według uznania). Aby było bardziej sezonowo: użyjmy mrożonych truskawek, ulubionego jogurtu z mleka lub mleka roślinnego oraz ulubionego słodkiego syropu czy miodu. Jeśli zaś chcemy zrobić klasyczne lody, zblendujmy mrożone owoce ze śmietaną kremówką i cukrem, a następnie zamroźmy je. Możemy zaopatrzyć się w specjalną maszynkę do produkcji lodów.

Mrożona kawa z lodami może okazać się strzałem w dziesiątkę w upalny dzień. Nie potrzebujemy nawet specjalnej maszyny. Taką kawę możemy zrobić sami w domu, wystarczy tylko kawa, mleko, pokruszony lód (niektórzy mrożą mleko), syrop i gałka lodów waniliowych. Wybór syropów jest przeogromny, możemy skorzystać z tych dedykowanych do kawy, jak i tych barmańskich.

Możliwości kompozycji deserków są nieograniczone. Tak naprawdę wszystko zależy od naszej fantazji, koncepcji, czy od tego, co mamy akurat w lodówce. Desery na lato można zrobić praktycznie ze wszystkiego. W internecie są różne artykuły, blogi poświęcone kulinarnym wariacjom. Oczywiście, jeżeli preferujemy czytanie w wersji papierowej, to możemy zaopatrzyć się w liczne książki, przepisy kulinarne, które są poświęcone słodkościom. Nie musimy trzymać się dokładnych przepisów, wszystko możemy zmodyfikować pod nasz własny smak i preferencje. Przepis czy też zdjęcie deserku może być tylko inspiracją. Być może wykorzystując naszą własną inwencję, stworzymy coś znacznie smaczniejszego.

JME

Tags from the story
, , ,