Odkąd napar z ostrokrzewu paragwajskiego stał się popularny niemal na całym świecie, powstało wiele marek proponujących susz produkowany w charakterystyczny dla danego kraju sposób. Jednak pomimo zalewających rynek klasycznych marek yerbowych, wielu fanów yerba mate wciąż poszukuje idealnego smaku i mate z całym potencjałem roślinnym także w działaniu.
Równie wiele osób zwraca uwagę na sposób produkcji i uprawę ostrokrzewu. Są to bowiem czynniki, które mają największy wpływ na ostateczny aromat i właściwości yerba mate. Przyjrzyjmy się dwójce pysznych yerb spełniających te warunki!
Świeża i lekka: Yerba Mate Green Organica
Yerba Mate Green Organica jest cenioną i lubianą marką, której susz pochodzi z południowobrazylijskich plantacji stanu Rio Grande do Sul. Posiadają one certyfikaty Agrobiotest i ECOCERT. Najbardziej istotną cechą Mate Green jest to, że susz nie zawiera pyłu. Mate Green to zielone, świeże, dość mięsiste listki, zbierane na cienistych i nasłonecznionych stokach z dziko rosnących krzewów Ilex paraguariensis. Mieszane ze sobą w odpowiednich proporcjach, dają odpowiednią moc a razem pozbawiają napar silnej goryczy. Duże, nawet kilkumilimetrowe liście suszone ciepłym powietrzem dają delikatny smak i zachowanie wysokiej zawartości polifenoli. Liście Mate Green nie są długo magazynowane, nie leżakują w nich. Pakowane są po kilku tygodniach od zbioru, przez co zachowują w swoich komórkach więcej chlorofilu w porównaniu do argentyńskich mate.
Mate Green to zatem yerba mate dla ceniących sobie jak najmniej przetworzone produkty, zgodne z naturalnym smakiem, a ponadto szukających w yerba mate oprócz pobudzenia szeregu innych wartości: wspomagania odporności, dzięki zawartości antyoksydantów, poprawę trawienia bez obciążania żołądka, lepsze krążenie krwi i zwiększoną koncentrację. Dzięki trzem alkaloidom występującym w jednej roślinie otrzymujemy napar z kakao, czekolady i herbaty w jednym, w dodatku w iście naturalnym, nieprzetworzonym wydaniu. To rzecz cenna. Marka Mate Green oferuje szereg rodzajów urozmaiconych dodatkami ziołowymi i owocowymi, które sprzyjają zwiększeniu działania wymienionych właściwości zdrowotnych i nadają jej niepowtarzalnych aromatów. Kwiaty pomarańczy, jagody acai i camu camu, zioła jak choćby ahswaganda czy aloes to tylko mała część z wielkiej rodziny naturalnych dodatków jakie znajdziemy w Mate Green. Oryginalne Mate Green to także yerby w sam raz do terere. Zalewany nawet kilka razy lodowatą wodą susz yerba mate, wtedy kiedy organizm potrzebuje więcej wody, wydaje się być rzeczą godną uwagi w sytuacji kiedy mamy zwiększone zapotrzebowanie na nią na przykład podczas wysiłku fizycznego lub w upalne dni.
Aromatyczna i mocna Yerba Mate El Pajaro
Yerba Mate El Pajaro to kolejna marka proponująca fanom mate wysokiej jakości susz, często z dodatkami ziołowo-owocowymi, podkreślającymi walory smakowe i zdrowotne. Tym razem jednak jest to yerba mate bliższa tradycyjnej produkcji – posiada zarówno mieszanki bogate w pył, jak i patyczki, te, które są subtelnie dymne w smaku oraz desplady zawierające jedynie duże listki bez pyłu i gałązek. El Pajaro stanowi rarytas dla fascynatów klasycznej yerba mate: dymnej, goryczkowej, pylastej. To ukłon w stronę paragwajskiej klasyki yerbowej. Pośród smaków El Pajaro znajdziemy takie, których napar uważany jest za najmocniejszy między innymi El Pajaro Guarana czy El Pajaro Despalada. Susz El Pajaro pochodzi z certyfikowanych plantacji położonych w pozostałościach Atlantyckiego Lasu Deszczowego. Posiada certyfikaty AgroBioTestu, OKO GARANTIE i USDA i KIWA, oznaczające uprawy bez zanieczyszczeń, GMO i pestycydów. Kupując Yerba Mate El Pajaro wspieramy też Polską Akcję Humanitarną. W szybko rozwijającym się świecie, kiedy pęd technologiczny odgrywa znaczącą rolę w zdrowiu środowiska i ludzi, warto otworzyć się na zgodne z naturą plantacje oraz uważne przygotowanie suszu yerby przez producentów. Sprzyja to nie tylko poznaniu zdrowotnej esencji działania i smaku ostrokrzewu paragwajskiego, ale też dbałości o środowisko, zrównoważony rozwój, wspieranie lokalnego rynku i niszowych, pełnych troski o naturę producentów.
Terere – yerba mate na zimno, idealna na letnie upały
Terere to tradycyjny napój paragwajski, doskonały na gorące letnie dni. Jest to zimna wersja yerba mate, popularnego napoju w Ameryce Południowej. Ten orzeźwiający napój jest pełen zdrowych składników, które przynoszą wiele korzyści dla naszego organizmu.
Jak przygotować yerba mate na zimno?
Przygotowanie terere jest bardzo proste:
- Zalej zimną wodą suszone liście yerba mate.
- Dodaj kostki lodu, poczekaj kilka minut.
- Dodaj do smaku cytrynę, miętę lub inne ulubione zioła.
W ten sposób otrzymujemy napój, który nie tylko gasi pragnienie, ale także dostarcza energii na cały dzień.
Właściwości yerba mate terere
Terere, podobnie jak yerba mate, jest bogate w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki temu terere może poprawić nasze samopoczucie, zwłaszcza podczas upałów.
Terere jest również znane ze swoich właściwości pobudzających. Działa podobnie jak kawa, ale nie powoduje efektu „spadku energii” po kilku godzinach. Dlatego jest to idealny napój dla osób potrzebujących dodatkowej dawki energii podczas długiego, gorącego dnia.
Po najlepsze, ekologiczne marki yerba mate zapraszamy do sklepu YerbaMarket.com
Materiał partnera zewnętrznego