Grzyby to marynowane w Polsce powszechnie znane i cenione danie. Prawdopodobnie nie ma takiej osoby w naszym kraju, która nie spróbowałaby nigdy tego wyjątkowego przysmaku. Warto znać kilka sposobów podania ich do gościnnego stołu.
- Marynowane grzyby jako składnik obiadowy
- Marynowane grzyby jako przystawka
- Grzybki marynowane w sałatce
Marynowane grzyby jako składnik obiadowy
Grzyby mogą sprawdzić się doskonale jako jeden ze składników głównego dania obiadowego. Dla przykładu – możesz przygotować pyszne kotlety mielone z nadzieniem grzybowym. Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj sobie:
- pół kilo mielonego mięsa wołowego
- zeschniętą bułkę
- 5 ząbków czosnku
- 2 jaja
- całą cebulę
- 200 gram żółtego sera (do topienia)
- natkę pietruszki
- tymianek (suszony)
- podstawowe przyprawy (sól i pieprz)
- bułkę tartą
- olej (na patelnię)
- do około 20 grzybków marynowanych
Do miski z bułką nalej mleka, a następnie odstaw ją na około dwadzieścia minut, aby się namoczyła i zmiękła. Odlej pozostały płyn (na przykład do szklanki) i wrzuć do miski pół kilo mielonego mięsa, rozbij i dodaj tam również dwa surowe jajka (w całości). Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek, a następnie wsyp do miski. Całość dopraw tymiankiem, pieprzem oraz solą. Wszystko to dokładnie wymieszaj za pomocą dużej łyżki lub korzystając z własnych rąk. Z powstałej jednolitej masy zacznij formować niewielkie kotleciki (postaraj się, aby były płaskie) – umieść na każdym z nich kawałek sera, gałązkę pietruszki oraz jeden lub dwa marynowane grzyby. Tak powstałe kotleciki uformuj w kulki, aby dodatki pozostały możliwie najbardziej w środku. Rozgrzej olej na patelni, tak aby nadawał się do smażenia. W czasie wzrostu temperatury możesz obtoczyć wszystkie kuleczki w bułce tartej. W końcowym efekcie otrzymasz złociste kotleciki, które po przegryzieniu odkryją przed tobą ciągnący się żółty ser wzbogacony o pyszne grzybki marynowane. Danie warto podawać obok ziemniaków przyprawionych koperkiem lub ryżu jaśminowego oraz odpowiedniej surówki (na przykład pomidory z cebulą, mizeria lub buraczki na zimno).
Marynowane grzyby jako przystawka
Forma przystawki dla tak przygotowanych grzybów odpowiada bardzo wielu smakoszom leśnych specjałów. Wiele osób lubi zjadać przepyszne marynowane grzybki prosto z talerza bez żadnych dodatków. Prawidłowo przyrządzone powinny ociekać pachnącą zalewą, a po przegryzieniu cieszyć jedzącego wyjątkowymi wrażeniami smakowymi i dotykowymi. W takiej formie stanowią doskonałą przystawkę zarówno do obiadu, jak i do tradycyjnej polskiej kolacji – obok dobrego chleba, świeżego białego sera i pysznej wędzonej wędliny. Doskonale sprawdzą się również jako jeden ze składników kanapki przygotowanej na talerzu.
Grzybki marynowane w sałatce
Nie może zabraknąć grzybów marynowanych w sałatce na stole smakosza leśnych przysmaków. Aby samodzielnie taką zrobić, przygotuj:
- słoiczek z marynowanymi pieczarkami
- pół kilo piersi z kurczaka
- 4 jaja
- 4 ziemniaki
- 150 gram żółtego sera
- 4 ogórki konserwowe
- 4 marchewki
- majonez
- grecki jogurt naturalny
- natka pietruszki
- przyprawa do kurczaka
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
Czystego kurczaka bez chrząstek pokrój w kostkę, włóż do miski i posyp przyprawą do kurczaka i odstaw na około pół godziny (mięso powinno się w tym czasie się zamarynować). Ogórki konserwowe i pietruszkę posiekaj drobno, ugotuj ziemniaki i marchewki (obrane) oraz wszystkie jaja (na twardo). Tak przygotowane składniki pokrój w kostkę. Żółty ser zetrzyj na przeznaczonej do tego tarce z dużymi oczkami. Odcedź pieczarki z zalewy, a następnie ułóż obok siebie nóżkami do góry w obszernej misce wyłożonej folią aluminiową. Wysyp posiekaną pietruszkę, później marchew, majonez z jogurtem greckim, a na koniec umieść tam żółty ser, ziemniaki trochę soli i pieprzu. Całość szczelnie owiń folią aluminiową (na której wszystko leży) i wstaw do lodówki na kilka godzin. Posiekane mięso usmaż na oleju, a następnie schowaj w lodówce. Po kilku godzinach wymieszaj oba składniki i podaj na stół w eleganckim naczyniu.
Materiał partnera zewnętrznego