Lato to czas, kiedy koniecznie trzeba pamiętać o ciągłym nawadnianiu organizmu. Oprócz wody polecamy na ten czas przepyszne herbaciane przepisy!
Prosta i szybka herbata mrożona
Herbata mrożona to najlepszy (i jeden z najsmaczniejszych!) sposób na skwar płynący z nieba! Co jednak najważniejsze, przygotujesz ją szybko i prosto, za pomocą składników, które znajdziesz w swojej lodówce lub w najbliższym sklepie spożywczym. Dzięki temu nie dasz zaskoczyć się upałom!
Aby przygotować litr mrożonej cytrusowej herbaty, potrzebujesz:
- dwie torebki zielonej niearomatyzowanej herbaty
- dwa plasterki pomarańczy
- trzy plasterki cytryny
- słodzik (w zależności od dostępności: stewia, erytrytol, ksylitol, cukier brzozowy, ewentualnie cukier biały)
- pół litra ochłodzonej, przegotowanej wody
- duuużo kostek lodu
Zaparz obie torebki herbaty w kubku gorącej wody. Parz minimalnie dłużej niż zwykle (np. 8 minut zamiast 5) – tak, aby esencja herbaciana była nieco mocniejsza, ale żeby jeszcze nie utraciła właściwości herbaty i jej smak nie zmienił się na gorzkawy. Do jeszcze gorącego napoju dodaj słodzik, żeby się dobrze rozpuścił (jeśli nie słodzisz, możesz pominąć ten krok). Odstaw napar do wystygnięcia.
W tym czasie wyszoruj cytrusy, odkrój plastry cytryny i pomarańczy. Do litrowego dzbanka wlej przestudzony napar, dolej chłodnej wody, dodaj owoce. Wstaw do lodówki, a przed podaniem dodaj lód – możesz też nim wypełniać po prostu szklanki i zalewać napojem.
Jeśli chcesz, możesz pobawić się smakami – zamiast zwykłej zielonej herbaty użyj tej z ulubionym aromatem. Do cytrusów świetnie pasuje np. herbata z trawy cytrynowej!
Lody o smaku herbaty
Gorąco polecamy też zrobienie…herbacianych lodów! Proste w przygotowaniu, skutecznie ochłodzą nawet w największe upały. Pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci!
Aby przygotować herbaciane lody, potrzebne Ci będą:
- dwie torebki zielonej herbaty o ulubionym aromacie
- słodzik (w zależności od dostępności: stewia, erytrytol, ksylitol, cukier brzozowy, ewentualnie cukier biały)
- duży jogurt naturalny
- foremki do robienia lodów (lub kubeczki po małych jogurtach)
Zaparz obie torebki herbaty w kubku gorącej wody, podobnie jak w poprzednim przepisie – zaparzaj nieco dłużej. Do ciepłej herbaty dodaj słodzik lub cukier, wymieszaj dokładnie. Odstaw napar do wystudzenia.
Gdy herbata będzie już wystudzona, zblenduj ją z jogurtem. Przelej miksturę do foremek, wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.
Nasza propozycja oparta jest o kompozycję z jogurtem – ale równie dobrze możesz zamrozić samą herbatę (np. z dodatkiem świeżych owoców – mniam!)!
Więcej o herbacie dowiesz się na www.herbata.info.
Materiał partnera zewnętrznego