Co zaserwować gościom podczas karnawałowej zabawy? Niezastąpionym elementem imprezowego menu będzie lekka i szybka w wykonaniu sałatka. Świeże warzywa ze szpinakiem, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi na czele doskonale komponują się z grillowanym kurczakiem, tworząc pożywną i zachwycającą feerią barw zdrową sałatkę.
Karnawałowa sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem
Składniki:
- 3 garści Szpinaku młodego (np. marki Eisberg)
- 3 garści mieszanki Toscana mix z rukolą marki Eisberg
- pierś kurczaka
- sól, pieprz
- zielony ogórek
- 5 pomidorów koktajlowych
- 2 rzodkiewki
- świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie smażyć ok. 7 minut z każdej strony na patelni grillowej i pokroić w paski. Szpinak i mieszankę sałat z rukolą umieścić w naczyniu. Dodać pokrojonego w plastry ogórka, rzodkiewki i połówki pomidorków. Przyprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Opcjonalnie sałatkę można skropić oliwą z oliwek bądź octem balsamicznym.
Materiał partnera zewnętrznego