Wiele osób w dzisiejszych czasach coraz bardziej docenia owoce i warzywa. Wynika to z rosnącej liczby wegetarian oraz wegan, ale nie tylko – przecież warzywa i owoce są potrzebne każdemu, niezależnie od diety, którą wybiera, a poza tym są przecież pyszne i bardzo zdrowe! Zawierają mnóstwo niezbędnych składników potrzebnych do utrzymania zdrowia, chociażby są bogate w wiele witamin (A, C, E, K, a także te z grupy B). Ich wielką zaletą jest także to, że możemy spożywać je na wiele różnych sposobów. Smaczną i ciekawą opcją są koktajle owocowe, ale jeszcze ciekawszą są te złożone zarówno z owoców, jak i warzyw!
Zalety koktajli
Niska zawartość węglowodanów i tłuszczów w koktajlach owocowo-warzywnych jest to z pewnością jedna z największych zalet takich koktajli. Stanowi zdrową „przekąskę” między posiłkami, dzięki której nie będziemy podjadać i spożywać zbyt dużej ilości węglowodanów oraz tłuszczów, które zawarte są w innych posiłkach i które często jemy w nadmiarze. Tak więc koktajle owocowo-warzywne są idealną opcją dla osób liczących spożywane kalorie. Jeszcze jedną wielką zaletą koktajli jest to, że są zalecane w dietach oczyszczających ze względu na zawarte w nich antyoksydanty i flawonoidy, które usuwają z organizmu wolne rodniki.
Jak przygotować koktajl owocowo-warzywny?
Przede wszystkim warto owoce oraz warzywa wzbogacić dodatkiem w postaci otrębów, nasion chia, jagód goji, suszonych owoców lub mlekiem kokosowym. Można także zagęścić składniki kefirem, wodą lub jogurtem. Wtedy koktajl będzie miał lepszą konsystencję. Poniżej znajduje się kilka ciekawych pomysłów połączeń owoców z warzywami w koktajlu, które będą zarówno pyszne, jak i bardzo zdrowe i odżywcze.
Koktajl owocowo-warzywny z kiwi i szpinakiem. Połączenie to na pierwszy rzut oka wydaje się dziwne, ale ten koktajl jest świetny. By go przygotować potrzebujemy: kiwi, szpinaku, pomarańczy, banana oraz pół butelki mleka lub wody. Proporcje należy ustalić samodzielnie – w zależności od tego, który składnik lubimy najbardziej.
Koktajl truskawka-awokado. Łączymy pół awokado z truskawkami i bananem. Dodajemy standardowo mleko lub wodę.
Koktajl z pietruszką. Jest to mieszanka natki pietruszki, banana, miodu, soku z cytryną i połową szklanki mleka, kefiru, lub wody. Ciekawe połączenie!
Koktajl z kiwi. Inne wykorzystanie kiwi może wyglądać następująco: mieszamy kiwi, banana i szpinak, ale tym razem dodajemy sok ananasowy, który doda oryginalności temu koktajlowi.
Koktajl z ogórkiem. Mieszamy pół selera, pół szklanki szpinaku, kilka listków sałaty, pół ogórka, sok z cytryny i pół szklanki wody.
Koktajl owocowo-warzywny z jagodami lub borówką amerykańską. Składa się z kiwi, banana, połówki awokado, pół szklanki truskawek oraz połowy szklanki kefiru, mleka lub wody. Bardzo ciekawy smak.
Oczywiście każdy z wymienionych wyżej przepisów można modyfikować dowolnie, lub dodawać inne składniki. Warto zadbać o to, by koktajle były przyrządzane z świeżych owoców, o ile jest to możliwe, choć pyszne koktajle można zrobić także z owoców i warzyw mrożonych.
ARO