W ostatnim czasie owoce morza znacznie zyskują na popularności, a co za tym idzie znacznie częściej możemy je znaleźć na polskim stole. Jak wiadomo spożywanie owoców morza niesie za sobą masę korzyści, ponieważ są one źródłem bardzo wysoko jakościowego białka, licznych witamin i składników mineralnych. Mogą spożywać je również osoby będące na diecie, dlatego że mają bardzo mało kalorii. Jeżeli chcesz poznać najczęstsze błędy podczas przyrządzania owoców morza oraz to, jak ich uniknąć i nadać potrawom wyśmienity smak zachęcam do przeczytania poniższego artykułu.
Jakość
Podczas wybierania owoców morza, które chcesz przyrządzić zwróć szczególną uwagę na ich jakość i sprawdź kraj ich pochodzenia. Najlepiej kupić świeże owoce morza, jednak ich dostępność może być mocno ograniczona, a znaleźć można jest je jednak spotkać w większych miastach. Jeżeli jednak możesz kupić tylko te mrożone dostępne w sklepach, powinieneś zwrócić szczególną uwagę na wagę podaną na opakowaniu oraz proporcje w stosunku do glazury. Owoce morza mrożone powinny być od razu po złowieniu. Warto, aby na opakowaniu widniała taka informacja.
Nie nadużywaj przypraw
Chcąc przygotować owoce morza powinniśmy w pierwszej kolejności dokładnie je oczyścić, a następnie sprawdzić ich stan i wymyć w przypadku omułków i małży lub usunąć niepotrzebne fragmenty, czyli pancerzyk w przypadku krewetek. Warto dodać, że dużo lepszym wyborem nawet podczas zakupu mrożonych owoców morza jest wybieranie tych mających pancerzyk. Jeżeli przyrządzasz mrożone owoce powinieneś przestrzegać instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Bez względu na to, czy będą one dodatkiem do jakiegoś dania, czy one będą głównym daniem nie powinieneś nadużywać przypraw. Jedyne przyprawy, których możesz użyć są to: sól, biały pieprz, kolendra są to te przyprawy, które tylko podkręcą smak owoców morza, a nie go przyćmią. Możesz również skropić je lekko sokiem z cytryny.
Przestrzegaj czasu
Przestrzegaj czasu, jaki został podany podczas smażenia czy też gotowania danego owocu morza. Zbyt długie gotowanie, czy smażenie może bardzo niekorzystnie wpłynąć na potrawę. Dla przykładu zbyt długo smażona ośmiornica zamiast być krucha i soczysta może okazać się bardzo trudna do pogryzienia. To samo tyczy się, chociażby krewetek, które zbyt długo smażone nie będą już tak dobrze smakowały. Jeżeli nie wiesz jak wyglądają gotowe krewetki powinny mieć delikatnie różowy kolor i być lekko zawinięte.
Podsumowanie
Jak możemy zauważyć, jeżeli będziemy odpowiednio przestrzegać instrukcji przygotowania owoców morza unikniemy najczęściej popełnianych błędów, a co najważniejsze poprzez dodanie tylko kilku przypraw takich jak: sól, biały pieprz i odrobina kolendry nadamy naszym potrawom wyśmienity smak. Ponadto stosując się do powyższych wskazówek będziemy w stanie wydobyć z potrawy to, co najlepsze, a co za tym idzie zachwycimy nie tylko nasze kubki smakowe, ale także osoby towarzyszącej.
WPI