Najlepsze desery z awokado w pucharkach deserowych

awokado
Będąc na diecie lub po prostu chcąc zmienić złe nawyki na nowe, lepsze przyzwyczajenia żywieniowe, nie musisz rezygnować z deserów | fot.: materiał partnera

Awokado jest zdrowe i wartościowe, dlatego powinieneś wprowadzić je do swojej diety. Jego niezwykła konsystencja pozwala jednak na coś więcej niż przygotowanie sałatki. Ten pyszny, zielony owoc możesz dodać do deserów. Poniżej znajdziesz trzy propozycje pysznych słodkości, które podasz w pucharkach.

Egzotyczny miks, czyli pudding z awokado

Pudding, który lepiej znany jest Polakom jako budyń, może być naprawdę zdrowym i wykwintnym deserem. Aby przygotować egzotyczną wersję tego deserowego dania, wystarczy kupić kilka miękkich awokado, puszkę mleczka kokosowego oraz dojrzałe mango. Idealną, gładką konsystencję uzyskasz, używając blendera. Po zmiksowaniu wszystkiego dosłodź pudding miodem, syropem klonowym, syropem z agawy lub ksylitolem. W wersji dla dorosłych sprawdzi się też odrobina rumu, który doda całości delikatnie alkoholowego twistu oraz wspaniałego posmaku.

Gotową masę przełóż do pucharków i wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem deser udekoruj kawałeczkami gorzkiej czekolady oraz dorodną truskawką lub wiśnią. W ten sposób otrzymasz pięknie wyglądający, smaczny oraz zdrowy zamiennik klasycznego budyniu. Nie mając w domu odpowiednich naczyń do serwowania tego typu deserów, zajrzyj na: pucharydeserowe.pl i wybierz efektowne pucharki.

Mrożona przyjemność, która smakuje nie tylko latem, czyli lody z awokado

Kolejnym deserem, który możesz podać w pucharkach, są lody. Te zrobione z awokado mają niebanalny kolor, który spodoba się dzieciom i perfekcyjnie kremową konsystencję. Taki wariant mrożonej przyjemności sprawdzi się w przypadku wegan, ponieważ do tego przepisu na lody nie użyjesz ani śmietanki ani mleka. Wystarczy ci dojrzałe awokado, banan, sok z cytryny i coś do posłodzenia. Tak jak w przypadku puddingu może to być np. syrop z agawy.

Aby przygotować pyszny deser, musisz najpierw zamrozić banana, którego wcześniej najlepiej pokroić na plasterki. Tak przygotowany owoc zblenduj z wypestkowanym oraz obranym ze skórki awokado. Całość dopraw sokiem z cytryny i syropem, tak by otrzymać idealny balans smaków. Lody możesz dowolnie modyfikować, dodając bakalie, czekoladę lub inne ulubione składniki. Pamiętaj jednak, że przed podaniem lodów musisz włożyć je ponownie na godzinę do zamrażalnika. Dzięki temu uformujesz piękne gałki, które ułożysz w pucharkach.

lody z awokado
Wystarczy, że kaloryczną śmietanę, która jest bazą większości słodkich dań, zastąpisz kremowym i wartościowym awokado | fot.: materiał partnera

Czekoladowe zapomnienie, czyli mus z awokado z dodatkiem kakao

Ostatnia propozycja na deser z awokado jest równie prosta jak poprzednie. W tym przypadku bazą ponownie będzie egzotyczny, zielony owoc z wielką pestką oraz banan. Poza tym potrzebna jest również solidna dawka kakao oraz mleko skondensowane lub kokosowe, jeśli chcesz wykonać wersję wegańską. Intensywność musu możesz regulować, zwiększając lub zmniejszając ilość kakaowego proszku, dlatego najlepiej dodawać go stopniowo na samym końcu. W razie, gdyby zblendowane kakao, owoce oraz mleko okazały się zbyt gorzkie, możesz dodać odrobinę miodu albo cukru. Mus przełóż za pomocą rękawa cukierniczego do pucharków i udekoruj go kwaśnymi owocami, które doskonale przełamią jego czekoladowy smak. 

Będąc na diecie lub po prostu chcąc zmienić złe nawyki na nowe, lepsze przyzwyczajenia żywieniowe, nie musisz rezygnować z deserów. Wystarczy, że kaloryczną śmietanę, która jest bazą większości słodkich dań, zastąpisz kremowym i wartościowym awokado. Ten niepozorny owoc pozwoli ci wyczarować prawdziwe słodkie pyszności, które pomogą ci zapomnieć o tuczących ciastach.

Materiał partnera

Tags from the story
, ,