Ogórki kiszone to charakterystyczny dla polskiej kuchni, ceniony przez wiele osób przysmak. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, charakteryzują go również właściwości prozdrowotne. Warto wiedzieć, że kiszonki są naturalnymi probiotykami, których spożywanie wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit. Bogate w witaminy i detoksykujące, często dodawane są do dań obiadowych. Najczęściej spożywane w formie zupy ogórkowej, mogą jednak stać się składnikiem wielu innych potraw. Co warto przyrządzić z kiszonych ogórków?
Sałatki na wyjątkowe okazje
Ogórek kiszony to nieodłączny składnik popularnej sałatki jarzynowej. Poszukując nowych przepisów na sałatki z jego wykorzystaniem, warto zastanowić się nad tym, z jakimi smakami się skomponuje. Jego kwaśny posmak doskonale współgra z mięsami, potrawami wędzonymi i octowymi. Doda również charakteru delikatnym daniom ziemniaczanym. Sałatki, do jakich warto dodać kiszone ogórki to między innymi dania z jajkiem i wędzonym łososiem. Mogą pojawić się w nich również ziemniaki i majonez. Dobrym pomysłem może okazać się również sałatka z buraków. Ogórek kiszony to też świetny pomysł na podkreślenie smaku sałatek ryżowych i makaronowych. Wśród nich pojawiają się między innymi klasyczne propozycje, w których wykorzystuje się szynkę, ser żółty i majonez. Korzystne połączenia smaków w sałatkach to również ogórek w towarzystwie ryżu i fasoli, groszku lub soczewicy.
Dania na zimno
Ogórki kiszone doskonale komponują się z rybami podawanymi na zimno. To częsty składnik sałatek śledziowych. Warto użyć ich również przygotowując pastę z makreli lub danie z tuńczykiem. Dobrym rozwiązaniem może okazać się też dodanie ich do innych past kanapkowych i sosów. Sprawdzą się między innymi w paście z białej fasoli i jako dodatek do pasty jajecznej. Można wykorzystać je do przyrządzenia sosu tatarskiego lub tysiąca wysp. Oprócz klasycznych dań na zimno, warto rozważyć wykorzystanie ogórków kiszonych w daniach obiadowych. Jakim potrawom nadadzą wyjątkowego smaku?
Ciepłe potrawy z ogórkiem kiszonym
Kiszone ogórki doskonale komponują się z różnymi rodzajami mięsa. Warto wykorzystać je w roli nadzienia do potraw z kurczaka. Udka nadziewane papryką i ogórkiem lub zapiekane w serze roladki z pewnością zasmakują domownikom. Osoby poszukujące przepisów bezmięsnych mogą wykorzystać ogórki do zrobienia wegańskich burgerów. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się przyrządzenie ich z kaszy jaglanej i buraka. To smaki doskonale współgrające z ogórkiem. Wśród mniej znanych rozwiązań pojawia się również leczo z ogórkiem kiszonym. Dodanie tego składnika nada potrawie wyjątkowego charakteru. Wśród chętnie wykorzystywanych przepisów można odnaleźć również nadziewane pieczarki. Omawiany smakołyk sprawdzi się jako składnik farszu. Oprócz klasycznej zupy ogórkowej można przyrządzić również mniej znane wersje tego popularnego dania. Wśród propozycji znajduje się zupa z kabanosami lub kaszą jaglaną. Tego zdrowego przysmaku nie powinno zabraknąć na żadnym polskim stole. Warto wykorzystać go do wielu różnych potraw.
MRY