Jesień i zima to pory roku, w których najczęściej dopada nas przeziębienie lub grypa. Przygotuj się na mroźne miesiące już dziś, wzmacniając odporność całej rodziny, a w szczególności jej najmłodszych członków. Jak to zrobić? Podpowiadamy, które składniki warto włączyć do diety, aby cieszyć się zdrowiem przez całą zimę.
Już nasze babcie dobrze wiedziały, że odporność trzeba wzmacniać cały rok, a sezon jesienno -zimowy powinien zastać nas uzbrojonych w cytrynę, soki z bzu lub malin, a dla odważniejszych w imbir, czosnek i cebulę. Do łask wracają dziś wszelkiego rodzaju napary z ziół i syropy na kaszel przygotowane z naturalnych składników w domowym zaciszu. Jak zatem sprawić, aby to co jemy również wspierało nas w walce z chorobą i wzmacniało naszą odporność? Z pomocą przychodzi Beko i dietetycy oraz gwiazdy FC Barcelony, które w ramach akcji #JedzJakMistrz, podpowiadają jak za pomocą przygotowywanych potraw, hiszpańscy piłkarze dbają na co dzień o zdrowie i odporność.
Rozgrzej się zupą
Rozgrzewające zupy i napary wzbogacone o rozmaite soki owocowe to hit każdego zimniejszego dnia. Hiszpańscy mistrzowie przenoszą jednak walkę o odporność na poziom wyżej i proponują rozgrzewającą zupę z pierożkami i klopsikami z indyka, która wybornie smakuje, a dzięki swoim składnikom staje się także obrońcą naszego organizmu. Klopsiki z indyka to nie tylko gwarancja chudego mięsa, ale przede wszystkim bogactwo witamin i minerałów, a wywar z kurczaka i różnorodność warzyw sprawi, że Twoja rodzina będzie zjadać zupę ze smakiem. Zastanawiasz się czego potrzebujesz do jej przygotowania? Przepis znajdziesz poniżej.
Do przygotowania zupy z pierożkami i klosikami z indyka potrzebujesz:
Składniki:
Na klopsiki z indyka:
- 300 g mielonego indyka
- 15 g bułki tartej
- 15 g tartego parmezanu
- posiekana pietruszka według uznania
- 1 duże jajko
- ząbek czosnku
- szczypta soli
Na zupę:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 posiekane łodygi selera
- 1 mała posiekana cebula
- 1 duża posiekana marchewka
- ząbek czosnku
- 1 kurczak na bulion
- 300 g tortellini ze szpinakiem
- 30 g szpinaku baby
- świeży starty parmezan
Aby przygotować klopsiki w dużej misce połącz zmielonego indyka, bułkę tartą, jajko, pietruszkę, czosnek, sól i parmezan. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy i uformuj średniej wielkości kuleczki. Do dużego garnka włóż włoszczyznę i kurczaka, dopraw pieprzem, solą i liściem laurowym, a następnie zalej wodą i gotuj aż do uzyskania klarownego bulionu. Odcedź bulion od warzyw. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj seler, cebulę, marchewkę i czosnek. Podsmaż na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a następnie dodaj bulion z kurczaka i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu, dopraw do smaku ulubionymi przyprawami i delikatnie włóż do wywaru klopsiki i Torellini. Całość gotuj na wolnym ogniu aż do momentu, gdy pierożki zmiękną. Na samym końcu wsyp do zupy szpinak. Podawaj w głębokich miseczkach z dodatkiem świeżego startego parmezanu.
Owsianki w różnej odsłonie
Po małym co nieco do popołudniowego podwieczorku przychodzi czas na zdrową kolację. Jak zatem przekonać dziecko, że z warzyw można wyczarować pyszności, które nie tylko będą kusić zapachem i wyglądem, ale także wybornie smakować? Zainspirujcie się przepisem proponowanym przez piłkarskich mistrzów FC Barcelona oraz ich dietetyków i przekonajcie się jak smakują owsianki z różnymi dodatkami. Pewnie zastanawiacie się jakich składników możecie się w nich spodziewać? To bardzo proste!
Do przygotowania owsianek potrzebujesz:
Owsianka borówkowo-waniliowa:
Składniki na 1 porcję:
- 30 g namoczonych orzechów nerkowca
- 30 g płatków owsianych
- 15 g nasion chia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 15 g syropu klonowego lub miodu
- 300 ml mleka migdałowego
- 40 g borówek
W blenedrze (np. Beko) zmiksuj nerkowce, syrop klonowy i wanilię, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj płatki owsiane i nasiona chia, a następnie zalej wszystko mlekiem migdałowym. Pozostaw przez noc w lodówce, a przed podaniem udekoruj borówkami.
A jeśli Twoja rodzina lubi różnorodność lub zwyczajnie nie przepada za borówkami, możesz zaproponować im owsiankę kokosowo truskawkową. Jakie składniki się w niej znajdą?
Owsianka truskawkowo – kokosowa:
Składniki na 1 porcję:
- 125 ml mleka migdałowego
- 30 g płatków owsianych
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 20 g wiórków kokosowych
- łyżeczka nasion chia
- 20 ml miodu
- 4 duże truskawki pokrojone w kostkę
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i umieść w szklanym naczyniu. Pozostaw na noc w lodówce, a następnie udekoruj pozostałymi truskawkami. Smacznego!
Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz.
Więcej przepisów na proste dania dla dzieci znajdziesz na www.beko.pl/jedzjakmistrz
Materiał partnera zewnętrznego