Owsianka nie musi być nudna! Czym urozmaicić to proste danie?

owsianka widok z góry
Bardzo prostym sposobem na urozmaicenie owsianki jest podanie jej z owocami | fot.: stock.adobe.com

Owsianka większości z nas kojarzy się z dzieciństwem. Niestety, nie zawsze są to miłe wspomnienia. Zaletą owsianki jest jednak to, że można przygotować ją w bardzo szybki sposób. Jest to również potrwa stosunkowo tania. Nie sposób również odmówić jej pozytywnego wpływu na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Płatki owsiane zawierają bowiem dużo witamin oraz błonnika. Na szczęście owsiankę możemy przygotować na wiele różnych sposobów, które sprawią, że danie to będzie smaczne i atrakcyjne wizualnie.

Poznaj moc owoców!

Bardzo prostym sposobem na urozmaicenie owsianki jest podanie jej z owocami. Jedynym czynnikiem, który ogranicza nas przy ich wyborze jest nasza fantazja. Oczywiście zawsze warto sięgać po owoce sezonowe, charakteryzujące się wyrazistym smakiem i licznymi walorami zdrowotnymi. Wiosną i latem śmiało wybierajmy więc takie owoce jak truskawki, poziomki, maliny czy porzeczki. Ugotowaną na mleku lub wodzie owsiankę możemy udekorować świeżymi owocami, a następnie polać syropem klonowym lub miodem. Można wykorzystać również ksylitol lub brązowy cukier. Dla wielu osób słodycz owoców jest jednak w zupełności wystarczająca. W jesieni dobrze jest zdecydować się na śliwki, gruszki czy jabłka. Jeżeli chodzi o te ostatnie, owsiankę z ich dodatkiem warto wzbogacić o cynamon. W zimie z powodzeniem możemy zdecydować się na bogate w witaminę C cytrusy oraz banany. Trudno odszukać osobę, która oprze się owsiance z bananem i dodatkiem masła orzechowego. Dobrym pomysłem jest również wykorzystywanie owoców mrożonych. Wystarczy przez kilka minut podgrzać je w garnku na niewielkim ogniu, a następnie udekorować nimi wierzch ciepłej owsianki.

Nie zapomnij o orzechach i nasionach

Nie od dziś wiadomo, że nasiona oraz orzechy wykazują bardzo pozytywny wpływ na naszą kondycję psychofizyczną. Nie sposób nie wspomnieć również o tym, że orzechy wspaniale smakują. Dlatego też powinniśmy dodawać je do owsianki. Śmiało można wykorzystać moc rodzimych orzechów włoskich, które mają dobroczynny wpływ na naszą pamięć. Wybierajmy również orzechy laskowe, o charakterystycznym smaku. Miłośnikom egzotyki polecane są pistacje oraz orzechy brazylijskie. Nie sposób również nie wspomnieć o dobroczynnym działaniu pestek dyni czy nasion słonecznika. Najlepiej będzie, jeżeli wspomnianymi orzechami oraz nasionami udekorujemy wierzch naszej owsianki. Warto również czymś ją posłodzić. Niektóre orzechy, na przykład te laskowe, wspaniale komponują się z czekoladą. Jeżeli zamierzamy wykorzystać je do owsianki, możemy dodać do niej również łyżeczkę ciemnego kakao. Nasiona sezamu wspaniale komponują się zaś ze smakiem bananów. Jeżeli do owsianki dodamy zarówno owoce jak i nasiona, możemy być pewni, że zachwycą nas walory smakowe dania. Taka owsianka jest nie tylko doskonałą propozycją na śniadanie, ale również na deser. Dla wielu osób niezmiernie ważne jest to, aby danie podane było w estetyczny sposób. Dobrze jest więc starannie pokroić poszczególne owoce i orzechy, jeżeli wymagają tego przed zjedzeniem.

Owsianka nie musi być daniem nudnym. Można urozmaicać ją zarówno dodatkiem owoców sezonowych, jak i tych mrożonych. Co więcej, warto wzbogacać danie o dodatek orzechów i nasion. Są one nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i zdrowe. Jeśli chcemy, możemy posłodzić naszą owsiankę, bo wiele osób narzeka na jej mdły smak. Sięgajmy jednak po alternatywy cukru białego, takie jak miód czy ksylitol.

AUN

Tags from the story
, , ,