Planujesz grilla? Zobacz, co warto przygotować

Szparagi
Wykorzystując szparagi, uzyskasz także przepyszne przystawki na grilla. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Kiełbasa, karkówka, kaszanka, skrzydełka, szaszłyki – większości z tych smakołyków z pewnością nie zabraknie na twoim najbliższym grillu. A co z dodatkami? Sałatki i przekąski zawsze nadają przyjęciu i serwowanym na nim potrawom dodatkowego wymiaru. Oto kilka z nich, które zdecydowanie warto przygotować, organizując grilla!

Sałatka grillowa

Latem natura hojnie obdarowuje nas młodymi warzywami. Aż żal nie wykorzystać ich do pysznej sałatki na grilla. Przepisy uwzględniają zazwyczaj zastosowanie ogórka, rzodkiewki, pomidora, czosnku i innych młodych warzyw. Oto jeden z najciekawszych. Aby stworzyć tę prostą w przygotowaniu smakowitą sałatkę grillową, ogórka, pomidora oraz ser feta pokrój w grubą kostkę, natomiast rzodkiewkę w plasterki. Do sałatki możesz także dodać kukurydzę konserwową. Przyda się również rozdrobniony, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Do wymieszania składników użyteczny będzie lekki majonez, taki jak Majonez Delikatny WINIARY. Sałatka świetnie smakuje praktycznie z każdym gatunkiem grillowanego mięsa!

Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami

A może warto wykorzystać młode ziemniaki i szparagi, których w trakcie sezonu grillowego nie brakuje w sklepach? Ta sałatka również nie jest skomplikowana w przygotowaniu. Na początku delikatny majonez połącz z musztardą i olejem. Ziemniaki gotuj przez 10 do 15 minut w osolonej wodzie, a następnie odsącz i ostudź. Szparagi należy gotować przez około 8 minut. Po ugotowaniu pokrój je w kawałki o długości około 3 cm. W międzyczasie możesz sparzyć i obrać ze skórki pomidory, a następnie pokroić w ósemki. Przyda się także sałata lodowa, którą najlepiej porwij na mniejsze części. Wszystkie składniki połącz przy użyciu sporządzonego wcześniej sosu i dopraw solą. To wszystko! Proste sałatki na grilla mogą stać się prawdziwym hitem!

Szparagi w boczku z grilla

Wykorzystując szparagi, uzyskasz także przepyszne przystawki na grilla. Tym razem zaserwujemy je w towarzystwie chrupiącego boczku i wykwintnego sera brie. Szparagi ugotuj w rosole, do przygotowania którego możesz uzyskać sprawdzony Rosół drobiowy WINIARY. Następnie ser pokrój w słupki i zawijaj wraz z ugotowanymi szparagami w plastry chudego boczku. Czas wrzucić przystawkę na ruszt. Grillowanie powinno potrwać do czasu przyrumienienia się boczku. Przystawka smakuje doskonale podawana z Sosem czosnkowym WINIARY!

Faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY

Pieczone w mundurkach ziemniaki wielu z nas przywodzą na myśl okres dzieciństwa, w którym zakopywaliśmy je w ognisku i czekaliśmy, aż się upieką. W tym sezonie grillowym postawimy na pieczone ziemniaki z pysznym farszem. Do jego przygotowania potrzebne będą wędzony boczek, duża cebula, czosnek oraz przyprawy i sosy. Najpierw dokładnie umyj ziemniaki, zetnij z nich wierzch, a w środku wydrąż średniej wielkości otwór. Następnie podsmaż na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę. Warto także przecisnąć przez praskę kilka ząbków czosnku. Ziemniaki napełnione farszem umieść na ruszcie, przypraw majerankiem, tymiankiem, oregano, bazylią, pieprzem i solą. Warto podawać je z wyrazistym w smaku Sosem tatarskim WINIARY.


Materiał partnera zewnętrznego

Tags from the story
, ,