W samych pomidorach, jak i przetworach pomidorowych znaleźć można bezcenne składniki odżywcze. To nie jedyny powód, dla którego w naszej kuchni tak często pojawia się pomidor. Kalorie to kolejny ważny argument, a właściwie mała ich ilość. Pomidor nie tylko ma wiele cennych substancji, mało kalorii, ale do tego jeszcze zawiera bezcenne dla organizmu antyoksydanty.
Pomidor — kcal, wartości odżywcze i zdrowotne
Pomidor polski, pomidor koktajlowy, daktylowy — nie ma znaczenia, o jakim gatunku tego warzywa mówimy. Plaster pomidora waży ok. 6 g. W 100 gramach zawiera około 18 kalorii, czyli bardzo niewiele. Jeśli chodzi o podział makroskładników, to pomidor zawiera: 3,9 gramów węglowodanów, 0,9 gramów białka i 0,2 gramy tłuszczu. Jest przy tym bardzo bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Nie bez powodu wielu lekarzy i dietetyków rekomenduje, aby spożywać pomidorów sporo, szczególnie w sezonie, kiedy mają one najwięcej tych cennych składników. Trzeba jednak od razu podkreślić, że zarówno pomidor tradycyjny, jak pomidor pomarańczowy, pomidor mrożony czy przetwory pomidorowe zawierają:
- witaminę A,
- witaminę B1,
- witaminę B2,
- witaminę B5,
- witaminę B6,
- biotynę,
- kwas foliowy,
- witaminę B12,
- witaminę C,
- witaminę D,
- witaminę E,
- witaminę PP,
- witaminę K.
Ponadto nie brakuje w pomidorach składników mineralnych: cynku, fosforu, jodu, magnezu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia, żelaza. Najważniejszym składnikiem pomidorów jest jednak tak likopen. Jest to jeden z najcenniejszych przeciwutleniaczy, który zwalcza wolne rodniki w organizmie, a tym samym przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu, spowalnia starzenie się, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. To bogactwo składników odżywczych, mineralnych, witamin sprawia, że pomidor jest warzywem polecanym właściwie wszystkim — od dzieci po osoby starsze.
Pomidory malinowe czy tradycyjne?
Pomidor kcal ma naprawdę mało, co sprawia, że bardzo chętnie sięgają po niego osoby, którym zależy na utracie części kilogramów. Jest to także bardzo cenne warzywo w diecie osób, które stawiają na profilaktykę antynowotworową czy chcą przeciwdziałać starzeniu się organizmu. Każda z tych osób zadaje jednak często pytanie, jaki gatunek pomidora wybrać. Mamy dzisiaj do wyboru nie tylko pomidory tradycyjne, malinowe, koktajlowe. Pojawiły się pomidory daktylowe, żółte pomidory, pomidor kumato (czekoladowy), zielony pomidor, pomidor śliwkowy itd. Warto jednak podkreślić, że na dobrą sprawę nie ma znacznie, jaki gatunek wybierzesz, każdy jest niskokaloryczny, bogaty w likopen, witaminy, a także błonnik. Właściwie każdy gatunek pomidor może przyczyniać się także do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, cholesterolu. Spożywanie pomidorów jest zalecane również osobom, które chcą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Suszone pomidory — samo zdrowie?
Obecność pomidorów w diecie odchudzającej jest bardzo wskazana. Nie tylko ze względu na ich niską wartość kaloryczną, ale także obecność błonnika, zawartość likopenu oraz innych cennych składników mineralnych. Właściwości zdrowotne wykazują także suszone pomidory, tutaj jednak trzeba już być jednak znacznie bardziej ostrożnym. Pomidory tego typu najczęściej sprzedawane są w zalewie z dodatkiem ogromnej ilości cukru i tłuszczu. Zanim zdecydujesz się na zakup konkretnego słoiczka, sprawdź, jak przedstawia się skład produktu. Poszukaj tego z najkrótszym składem, pozbawionego chemicznych dodatków oraz z możliwie niską zawartością cukru. Suszone pomidory świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów, makaronów, sałatek. Warto z nich korzystać, natomiast warto tutaj zachować umiar, przede wszystkim ze względu na wysoką kaloryczność pomidorów w tej formie. Suszone pomidory to zdecydowanie bardziej forma dodatku, aniżeli podstawa dania.
Zimą sięgamy do przetworów pomidorowych
Świeże pomidory to jednak niejedyna forma warzyw, po którą warto sięgać. Oczywiście w sezonie koniecznie warto sięgać przede wszystkim po świeże pomidory, które mają wtedy najwięcej właściwości odżywczych, natomiast późną jesienią czy zimą można postawić na obecność pomidorów w naszej diecie w nieco innej formie. Chodzi tutaj przede wszystkim od różnego rodzaju przeciery i koncentraty, które mają ogromną ilość pomidorów zamkniętych w sobie. Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę, że koncentraty czy przeciery produkowane są z warzyw pozyskiwanych właśnie w szczycie sezonu, co przekłada się na cenną wartość tego typu produktów, które często okazują się lepszym wyborem w zimowe dni niż niedojrzały pomidor z marketu. Trzeba jednak pamiętać, aby uważnie spojrzeć na skład tego typu produktów. Niestety zarówno w składzie soku pomidorowego, jak i w koncentracie pomidorowym, passacie mogą się znaleźć nie do końca wartościowe dodatki, zbyt duża ilość cukru, chemiczne aromaty, barwniki. Warto więc szukać produktów, które są naprawdę dobrej jakości i bazują przede wszystkim na samych pomidorach. Jeśli masz czas latem lub wczesną jesienią, może warto pomyśleć o samodzielnym przygotowaniu tego typu produktów.
Materiał partnera