Przeciętny Polak zjada zdecydowanie za mało makaronów, szczególnie tych pełnoziarnistych. Kojarzymy je przede wszystkim z niedzielnym rosołem. Udowadniamy, że dania z makaronem to pomysł na szybki i ciekawy obiad, świetny dla samotnych jak również rodzin z dziećmi. Są to potrawy kolorowe, pełne witamin, które bez problemu ubogacisz niemal każdym warzywem.
Zielone pesto
Pesto to włoski sos do makaronu, pożywny i szybki w przygotowaniu. Jest to danie dla zapracowanych, potrzebujących szybkiego zastrzyku energii.
Przełóż do blendera składniki pesto: pęczek natki pietruszki, kilka liści szpinaku, garść pestek z dyni lub orzeszki piniowe albo migdały, ząbek czosnku, kilka kropel z cytryny i oliwy z oliwek, szczyptę soli i pieprzu oraz odrobinę parmezanu. Całość zblenduj na gładko i podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem. W zdrowszej wersji tego dania warto użyć makaronu pełnoziarnistego.
Zapiekanka makaronowa
Jeśli twoja lodówka świeci pustkami, a tobie burczy w brzuchu, czas przygotować zapiekankę makaronową. Jest to danie, do którego możesz zastosować wszelkie resztki warzyw jakie ci zostały, również te z puszki. Dzięki temu przygotowanie będzie jeszcze szybsze.
Włącz piekarnik na 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Ugotuj i odcedź makaron. Połącz go z wybranymi warzywami – kukurydzą, czerwoną fasolką, groszkiem. Przygotuj sos do makaronu z masła, mąki i wybranych przypraw. Najlepiej użyć szczypty soli, pieprzu, gałki muszkatołowej i oregano. Wszystkie składniki przełóż do naczynia i wymieszaj. Posyp serem żółtym i wstaw na 30 minut do piekarnika.
Spaghetti wegetariańskie
Spaghetti to pożywne danie, która zasmakuje każdemu. Wersję wegetariańską urozmaicamy bogatymi w antyoksydanty zielonymi szparagami. Jest to sycące danie polecane szczególnie dla tych, którzy starają się zrzucić zbędne kilogramy.
Marchewkę i selera obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę, ząbek czosnku i garść liści świeżej bazylii siekamy. Wszystkie składniki podsmażamy na oliwie z oliwek przez ok. 10 minut. Doprawiamy suszonym oregano i zalewamy puszką krojonych pomidorów albo dodajemy kawałki pysznych sezonowych. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlewamy odrobiną wody. Całość gotujemy przez pół godziny. Na końcu blendujemy. Zielone szparagi pozbawiamy końcówek i przesmażamy na oliwie przez 5 minut.
Gotowym sosem polewamy ugotowany makaron, dekorujemy szparagami.
Makaron na słodko
W sezonie letnim warto jeść owoce nawet w daniach obiadowych. Sezon truskawkowy jest niestety krótki, dlatego trzeba korzystać z dobrodziejstwa tych słodkich, pysznych owoców. Makaron z truskawkami to danie, które przypadnie do gustu również małym dzieciom.
Pół kilograma truskawek zmiksuj z jogurtem naturalnym lub greckim z dodatkiem cukru waniliowego. Powstałym sosem polej ugotowany makaron. Udekoruj ćwiartkami truskawek i posyp niewielką ilością białego sera.
Makarony to bogate źródło energii i składników odżywczych. Jest to wartościowy składnik codziennej diety i powinien być obecny w naszej diecie jeśli chcemy odżywiać się w sposób zróżnicowany i zdrowy. Stworzone dania z udziałem makaronu przypadną do gustu każdemu, bez względu na wiek i upodobania kulinarne.
MZE