Dopadł Cię głód, ale nie masz zbyt wiele czasu na przyrządzenie obiadu? Wcale nie musisz rezygnować z jedzenia! 30 minut wystarczy, by przygotować pyszne dania – nawet jeśli nie cechują Cię wyjątkowe umiejętności kulinarne. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które mogą stać się dla Ciebie inspiracją.
Wydaje Ci się, że w 30 minut nie można przygotować jedzenia, które w pełni zaspokoi głód? Poniższe przepisy to sprawdzony sposób na pyszne dania, które jest w stanie przyrządzić każdy. Nie wierzysz? Przekonaj się o tym sam!
Kluski leniwe w wersji słodkiej
To danie, które z pewnością przywoła na myśl smaki dzieciństwa. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne ani pracochłonne.
Składniki:
- 500 g tłustego sera twarogowego (najlepiej drobno zmielonego)
- 1 duże jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- odrobina soli
W misce umieść ser, jajko i sól, a następnie całość rozgnieć i wymieszaj. Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj pozostałe składniki. Zagnieć je w miarę szybko, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto podziel na 4 części i z każdej uformuj wałek. Wałki rozpłaszcz szerokim nożem i pokrój na mniejsze kawałki (krojąc pod skosem).
Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć kluski (najlepiej partiami) i wyjmij po wypłynięciu na powierzchnię.
Wyłóż na talerz i polej sosem truskawkowym lub roztopionym masłem i cukrem – według uznania.
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem
To niezwykle pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Nie tylko zaspokoi głód, ale będzie również prawdziwą przyjemnością dla podniebienia.
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 80 g makaronu penne
- 50 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 40 g sera camembert
- 50 g tartego sera mozzarella
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 ml śmietany kremówki
- przyprawy do smaku
Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj z oliwą z oliwek i odłóż do lodówki.
Makaron ugotuj (al dente) w osolonej wodzie, a następnie odcedź. Szpinak umyj i osusz. W garnku po makaronie krótko przesmaż mięso. Wymieszaj ze szpinakiem i wyłóż na talerz. Do tego samego naczynia wlej śmietanę, dodaj pokrojony camembert i połowę porcji mozzarelli. Cały czas mieszając, gotuj, aż sery się rozpuszczą.
Do garnka z sosem dodaj mięso i makron, całość wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp pozostałą częścią mozzarelli. Zapiecz w piekarniku nagrzanym wcześniej do 200oC. Po 15 minutach wyjmij naczynie i serwuj danie.
A może jedzenie na zamówienie?
Jeżeli lodówka świeci pustkami, a Ty koniecznie musisz coś zjeść, zamów jedzenie online. Skorzystaj z pośrednictwa serwisu gastronomicznego i wybierz swój ulubiony lokal. Złóż zamówienie na wybrane jedzenie i podaj adres – dostawca dotrze we wskazane miejsce tak szybko, jak to możliwe.
Materiał partnera zewnętrznego