Makaron to jedna z najstarszych potraw na świecie, ale swój dzień obchodzi dopiero 24-ty raz. Światowy Dzień Makaronu możemy celebrować dzięki World Pasta Congress, który odbył się w 1995 roku w Rzymie. W tym roku zachęcamy do wspólnego świętowania wraz z Lubellą i to na dwa zupełnie różne sposoby. Zaraz dowiecie się jakie, a póki co zapiszcie sobie w kalendarzu datę 25 października i celebrujcie Dzień Makaronu co roku!
Makaron smakuje wszystkim, niezależnie od wieku, i można go połączyć z praktycznie każdym dodatkiem. To sprawia, że możemy go jeść na okrągło, cały rok, niezależnie od pogody za oknem i to w wielu wersjach – my proponujemy na zimno i na ciepło! Gwarantujemy, że za każdym razem będzie smakował tak samo pysznie.
Przygotowaliśmy TOP 3 zalet makaronowych dań na ciepło i na zimno.
Na ciepło
Po pierwsze makaron na ciepło przede wszystkim doskonale rozgrzewa, dodaje energii i nasyca – gdy za oknami coraz niższa temperatura, nic nie ociepli chłodnego wieczoru jak gorący makaron na talerzu. Po drugie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację – zależnie od naszych preferencji, możemy go połączyć z mięsnym sosem na obiad lub z lekkimi warzywami na kolację. Po trzecie można go zaserwować na mnóstwo różnych sposobów – ugotować go i podać z ulubionymi dodatkami, zapiec w piekarniku w formie zapiekanki czy wykorzystać jako dodatek do zupy. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia!
…i na zimno!
Makaron w wersji na zimno to idealne danie na każdą porę roku – sprawdzi się na talerzu zarówno zimą w formie warzywno-makaronowej sałatki, jak i latem z dodatkiem sezonowych owoców i twarogu. Drugą zaletą jest to, że taka potrawa może pełnić rolę przystawki, lunchu do pracy lub głównej przekąski na imprezie – tym samym nadaje się na wiele okazji i sprawdzi się w każdym towarzystwie. Kto przejdzie obojętnie obok miski z różnorodnymi składnikami przeplatanymi z makaronem? Na pewno będzie sporo dokładek! Jeśli jednak zdarzy się tak, że porcja sałatki z makaronem na zimno zostanie na później – to nic, bo wciąż będzie smakowała tak samo dobrze. I to jest z pewnością trzeci plus takiej potrawy.
Świętujmy wspólnie!
Możliwości jest mnóstwo, zatem niech Światowy Dzień Makaronu będzie okazją do wypróbowania nowych połączeń smakowych – i na ciepło, i na zimno! Przygotujcie ulubione produkty, kilka rodzajów makaronów i połączcie je w pyszne dania. Być może nowopowstałe przysmaki wpiszą się na stałe do Waszego menu? Poniżej dwie podpowiedzi, co możecie ugotować z okazji Światowego Dnia Makaronu z makaronem Lubella.
Spaghetti ze szpinakiem i brązowymi pieczarkami i sezamem (2 porcje)
Składniki:
- 100 g makaronu Lubella Spaghetti
- 120 g brązowych pieczarek
- 100 g świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku
- 2 łyżeczki sezamu do posypania
Wykonanie:
- Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
- Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
- Kiedy pieczarki będą lekko podpieczone, wlać bulion, dodać szpinak i – często mieszając – smażyć, aż szpinak „zwiędnie”.
- Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową.
- Przełożyć makaron, wlać wodę pozostałą z gotowania makaronu, wymieszać i smażyć, aż płyn się zagęści.
- Przed podaniem posypać sezamem.
Sałatka ze świdrami z awokado (2 porcje)
Składniki:
- 120 g makaronu Lubella Świdry
- 140 g dyni
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 awokado
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 łyżki świeżego tymianku
- szczypta soli, pieprzu do smaku
- 2 łyżki prażonego słonecznika do posypania
Wykonanie:
- Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzić.
- Kawałki dyni doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz listkami tymianku, skropić 1 łyżką oliwy i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
- Piec przez 30 minut.
- 10 minut przed końcem pieczenia do dyni dodać zwinięte plastry szynki.
- Upieczoną dynię, pomidorki oraz awokado pokroić.
- Wszystkie składniki wymieszać z makaronem.
- Dwie łyżki oliwy, sok z cytryny oraz syrop klonowy połączyć i polać sałatkę.
- Posypać prażonym słonecznikiem.
Materiał partnera zewnętrznego