Kiedy niska temperatura daje się we znaki, warto zadbać o rozgrzanie organizmu. Ciepły kocyk i sweter nie wystarczą, jeśli nie ogrzejesz się też od środka. Tym bardziej, że nie jest to wcale trudne. Użyj w kuchni poniższych składników, skorzystaj z naszych gotowych przepisów i od razu zrobi się cieplej.
Aromatyczne przyprawy – herbaty i koktajle
Wiadomo, że nic tak nie rozgrzewa jak kubek ciepłej herbaty. Jeśli jednak chcesz, żeby to uczucie nie było chwilowe warto dodać do niej odpowiednie przyprawy o właściwościach rozgrzewających. A są to: kurkuma, imbir, cynamon, goździki i kardamon. Sprawdzą się one świetnie jako dodatek do zup i sosów, ale przede wszystkim – warto wzbogacić o nie właśnie herbatę. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy zetrzeć na tarce 1 cm imbiru oraz wymieszać ze wszystkimi wymienionymi wyżej przyprawami (wystarczy niewielka szczypta) oraz łyżeczką sypanej, czarnej herbaty. Mieszankę umieść w sitku, zalej wrzątkiem i zaparzaj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po ostudzeniu warto posłodzić napój naturalnym miodem. Należy przy tym pamiętać, że nigdy nie dodaje się miodu do gorącego napoju – wówczas traci swoje wszystkie prozdrowotne właściwości. Dzieciom przypadnie zaś do gustu z pewnością „złote mleko„. Do jego przygotowania potrzeba mleka (krowiego lub roślinnego), kawałka imbiru wielkości kciuka, łyżki miodu, po pół łyżeczki kurkumy i cynamonu oraz po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej. Składniki zblenduj i podgrzej – gotowe!
Rozgrzewająca zupa z soczewicą
Warzywa, które posiadają właściwości rozgrzewające, to dobrze znane w polskiej kuchni warzywa korzeniowe i strączkowe, więc m.in. marchewka, pietruszka, seler, por, soczewica, fasola, ciecierzyca. Można na ich bazie przygotować pyszną zupę, która z pewnością wzmocni cały organizm, podniesie odporność i sprawi, że nie będą Ci straszne żadne mrozy. Wykorzystaj do niej:
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 bulwę selera
- 1 pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- pół szklanki zielonej soczewicy
- 150 g dowolnego makaronu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżkę oleju
- przyprawy: paprykę słodką, kurkumę, sól i pieprz.
Przygotowanie: Warzywa pokrój w słupki, a następnie podsmaż kilka minut na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodaj posiekany drobno czosnek, starty imbir oraz słodką paprykę i kurkumę. Przełóż wszystko do garnka i zalej 1,5 l wody. Zagotuj, a następnie wsyp soczewicę. Gotuj do miękkości, przyprawiając na koniec koncentratem i pozostałymi przyprawami. Podawaj z makaronem.
Królowa kasz, czyli pyszna jaglanka
Kasza jaglana jest nazywana królową kasz i nie ma w tym cienia przesady. Posiada bogate wartości odżywcze, charakteryzuje się wysoką zawartością witamin i minerałów, a także odkwasza organizm. Działa także rozgrzewająco, dlatego warto spożywać ją na śniadanie. Jest sycąca, więc z pewnością na długo zaspokoi apetyt, co jest dodatkową zaletą dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Jaglankę można spożywać na słodko lub z wytrawnymi dodatkami (wówczas sprawdzi się jako danie obiadowe). My proponujemy pyszną, słodką jaglankę. Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy ugotować 50 g kaszy (porcja na jedną osobę) na dowolnym mleku, dodać szczyptę kurkumy, posłodzić miodem oraz posypać płatkami migdałów. Szybko, pysznie i rozgrzewająco!
Wszystkie wymienione propozycje można wykorzystywać oczywiście o dowolnej porze roku, nie tylko zimą. Dodadzą sił w pochmurne dni i wspomogą odporność.
NKL