Choć pierwsze skojarzenie, jakie przychodzi do głowy większości osób na hasło „kuchnia włoska” to kochana przez Polaków pizza, menu z tego południowego kraju ma do zaoferowania o wiele więcej! Włochy to wyjątkowy kraj, w którym każdy region może pochwalić się swoimi unikalnymi specjałami. Najpopularniejsze obok pizzy włoskie danie to oczywiście pasta, czyli makaron na setki sposobów.
Ile domów, tyle smaków
We Włoszech mówi się, że ile domów, tyle różnych wersji makaronów. Jeśli dodać do tego ogromne bogactwo dodatków, jakie możemy wykorzystać, ich dostępność i prostotę dania – trudno się dziwić, że pasta podbiła serca Włochów, a następnie miłośników smacznego jedzenia na całym świecie.
W zależności od regionu Włoch, różnią się najpopularniejsze i charakterystyczne dla niego rodzaje makaronów. To jeden z powodów, dla których podróżowanie po tym słonecznym kraju nigdy się nie nudzi – każde miejsce ma nam do zaoferowania coś nowego.
Bolognese – Bolonia na talerzu
Trudno wyobrazić sobie danie tak proste i tak doskonałe. By stworzyć połączenie nie do podrobienia, potrzebujemy makaronu, sera Corregio lub parmezanu i przede wszystkim aromatycznego sosu warzywnego z winem, pomidorami i wołowiną.
Alla Carbonara – włoski klasyk
Jajko, boczek, sery, pieprz i makaron– to krótki przepis na idealną carbonarę. Co ciekawe, w oryginalnym, włoskim przepisie śmietana nie występuje, ale w wielu restauracjach znajdziemy właśnie wersję z sosem śmietanowym, którą pokochały miliony smakoszy na całym świecie – w tym w Polsce.
To najpopularniejsze, ale oczywiście niejedyne opcje na przyrządzenie przepysznych włoskich makaronów. Najchętniej wybierane dodatki, które możemy dowolnie mieszać według upodobań to np. kawałki kurczaka, rozmaite sery, bazylia i pesto, suszone lub świeże pomidory, szpinak, kapary, natka pietruszki, oliwki, a nawet soczewica!
Makaronowa uczta w Warszawie
Gdzie wybrać się, by poznać prawdziwy smak włoskiego domu i spróbować makaronów? Jak się okazuje, bogate, włoskie menu jest na wyciągnięcie ręki – pastę w kilku wariantach zjemy w popularnych pizzeriach Dominium w Warszawie i innych miastach Polski. Najpierw wybieramy jeden z trzech rodzajów makaronu: penne, tagiatelle lub spaghetti pełnoziarniste, a następnie jeden z kilku świeżych, aromatycznych sosów. Pizzerię w Warszawie znajdziemy niemal w każdej dzielnicy i w największych centrach handlowych – włoska uczta czeka! Ostrzegamy: pasta uzależnia! Gwarantujemy, że po skosztowaniu jednego z popularnych smaków będziecie chcieli osobiście sprawdzić je wszystkie!
Więcej na https://www.pizzadominium.pl/
Materiał partnera zewnętrznego