Tradycje i rytuały związane z japońską ceremonią parzenia herbaty
Japońska ceremonia parzenia herbaty, znana jako „chanoyu” lub „sado”, to nie tylko sztuka przygotowania i picia herbaty, ale również głęboko zakorzeniony w kulturze rytuał….
Japońska ceremonia parzenia herbaty, znana jako „chanoyu” lub „sado”, to nie tylko sztuka przygotowania i picia herbaty, ale również głęboko zakorzeniony w kulturze rytuał….
Herbata, jeden z najstarszych i najbardziej rozpowszechnionych napojów na świecie, jest uosobieniem różnorodności kulturowej. Każdy kraj ma swoje unikalne tradycje związane z parzeniem i…
Kiedy niska temperatura daje się we znaki, warto zadbać o rozgrzanie organizmu. Ciepły kocyk i sweter nie wystarczą, jeśli nie ogrzejesz się też od…
Herbata jest naparem sporządzanym z liści i pąków różnego rodzaju roślin, ziół i suszu owocowego spożywanym na całym świecie przez wielu ludzi. Istnieje wiele…
Herbata jest po wodzie drugim najczęściej konsumowanym na świecie napojem. Rodzajów herbat jest bardzo dużo m.in. czarna, czerwona, biała czy zielona. Rodzaje herbat Klasyka…
Czarna herbata powinna być parzona od 3 do 5 minut i w tym czasie można delikatnie ją mieszać tak, żeby woda dokładnie opłukała wszystkie listki….
Lato to czas, kiedy koniecznie trzeba pamiętać o ciągłym nawadnianiu organizmu. Oprócz wody polecamy na ten czas przepyszne herbaciane przepisy! Prosta i szybka herbata…