Przeżycie zawału serca oznacza zwiększone ryzyko kolejnego incydentu sercowego. Aby nie narażać się na ponowne zagrożenie życia, warto postępować zgodnie z zaleceniami lekarza – przede wszystkim w kontekście radykalnej zmiany stylu życia. Zanim jednak zaczniesz wprowadzać modyfikacje, poznaj najważniejsze mity dotyczące diety po zawale serca. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że twój sposób odżywiania jest prawidłowy.
Właściwa dieta jest jednym z najważniejszych elementów działań prewencyjnych prowadzących do ograniczenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym zawału serca[1]. Trzeba zatem wiedzieć, jakie produkty należy włączyć do codziennego jadłospisu, a jakie wyeliminować. Ułatwieniem będzie rozprawienie się z najpopularniejszymi mitami dotyczącymi sposobu odżywiania osób po zawale.
Mit 1. Ponowny zawał serca nie ma związku ze stylem życia
Spore grono pacjentów po przebytym zawale ostatecznie umiera na skutek niewystarczającej kontroli podstawowych czynników ryzyka. Chodzi przede wszystkim o styl życia – w tym dietę[2].
Mit 2. Dieta nie ma znaczącego wpływu na kondycję serca
Codzienny jadłospis, obfitujący w owoce, warzywa, oleje roślinne, tłuste ryby morskie, orzechy i nasiona, zmniejsza ryzyko wystąpienia incydentów sercowych. W przeciwieństwie do diety, która dostarcza nadmierne ilości mięsa i przetworów mięsnych, soli czy cukru – taki sposób odżywiania zwiększa ryzyko zawału.
Badanie naukowe przeprowadzone przez Marcosa Minicucci z Uniwersytetu Stanowego w Sao Paulo w Brazylii pokazało, że co 10 pacjent po zawale serca z uniesieniem odcinka ST umiera w ciągu roku. Rokowania można poprawić poprzez zastosowanie odpowiedniej diety[3].
Mit 3. Masło nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi
Masło to źródło zarówno kwasów tłuszczowych nasyconych, jak i izomerów trans. Są to substancje, które – spożywane w nadmiarze (powyżej zalecanych wartości) – przyczyniają się do wzrostu stężenia cholesterolu LDL.
Czy wiesz, że każdy 1% nadwyżki energii pozyskiwany z produktów będących źródłem tłuszczów nasyconych może przyczynić się do wzrostu stężenia cholesterolu frakcji LDL nawet o 1,6 mg/dl[4]?
Po przebytym zawale masło lepiej zastąpić miękką margaryną – z niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Dobrym wyborem będzie m.in. Optima Cardio, która została dodatkowo wzbogacona sterolami roślinnymi. Udowodniono, że ich spożywanie w ilości 1,5-2,4 g dziennie przez okres 2-3 tygodni pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu o 7-10% (w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia)[5].
Mit 4. Olej kokosowy i palmowy można spożywać bez ograniczeń
Chociaż oleje roślinne są rekomendowane jako element diety dla osób po zawale, istnieją pewne wyjątki. Są nimi olej kokosowy i olej palmowy, które stanowią bogate źródło nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nadmierne spożycie (w połączeniu z innymi produktami bogatymi w tłuszcze nasycone) przyczynia się do wzrostu stężenia cholesterolu LDL.
Mit 5. Osoby po zawale nie muszą rezygnować z alkoholu
O ile jeszcze jakiś czas temu dopuszczalne było umiarkowane spożycie alkoholu, obecnie odchodzi się od tej praktyki.
Picie alkoholu w niewielkich ilościach (nawet czerwonego wina) nie stanowi profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Badania naukowe pokazały, że najniższe ryzyko tych schorzeń występuje u osób niepijących[6].
Prawidłowo skomponowana dieta jest jednym z najważniejszych modyfikowalnych czynników, które są w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych – w tym zawału serca. Warto zatem zadbać o jakość spożywanych posiłków, unikając produktów sprzyjających wzrostowi cholesterolu LDL. Zasada ta dotyczy zarówno osób zagrożonych zawałem serca, jak i pacjentów po jego przebyciu.
[1] Zasady profilaktyki chorób układu krążenia w 2018 roku; Kardiologia Inwazyjna nr 5 (12), rok 2017
[2] https://www.mp.pl/pacjent/choroby-ukladu-krazenia/aktualnosci/202185,mamy-wciaz-wieksza-zapadalnosc-na-zawaly-niz-inne-kraje-ue
[3] https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Late-dinner-and-no-breakfast-is-a-killer-combination
[4] Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo‑naczyniowe (2019); Zeszyty edukacyjne. Kardiologia polska 3/2020
[5] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can
[6] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/alkohol-i-choroby-ukladu-sercowo-naczyniowego/
Materiał partnera