Z pewnością wielu z nas spotkało się z teorią, że nadmiar węglowodanów w diecie źle wpływa na organizm. Jest to dość oczywiste. Jednak nie należy zupełnie ograniczać produktów bogatych w węglowodany, ponieważ takie działanie może być dla naszego organizmu bardzo szkodliwe i źle wpłynąć na zdrowie.
Dlaczego węglowodany są potrzebne?
Ludzki organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować bez odpowiedniej ilości węglowodanów, które w organizmie mają za zadanie dostarczać energię. Wpływają one pozytywnie na proces trawienia, ponieważ produkty, które są bogate w cukry, często zawierają również spore ilości błonnika. Wartości odżywcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Zbilansowana dieta to taka, która jest bogata w białka, tłuszcze, ale również w węglowodany.
Jak nadmiar węglowodanów wpływa na organizm?
Nadmierna ilość spożywanych węglowodanów w diecie skutkuje pojawieniem się groźnych chorób, które nie tylko wpływają na nasze samopoczucie, ale są również pośrednim, albo bezpośrednim zagrożeniem dla życia. Choroby, która pojawia się przez nadmierne spożywanie węglowodanów to na przykład cukrzyca czy – coraz bardziej powszechna – otyłość. Ponadto nadmierna ilość tych składników odżywczych prowadzi do nadprodukcji insuliny, a to skutkuje zaburzeniem gospodarki hormonalnej.
Jak ograniczyć ilość węglowodanów w diecie?
Wbrew pozorom istnieje kilka sposobów na zmniejszenie poziomu sacharydów w naszym ciele.
Unikaj węglowodanów na śniadanie!
Dietetycy zalecają, aby ograniczyć spożywanie węglowodanów z samego rana, a jako pierwszy posiłek wybierać potrawy bogate w białko i tłuszcze. Wszystko dlatego, że to właśnie rano organizm przyswaja największą ilość cukrów.
Zrezygnuj z węglowodanów prostych!
Warto zupełnie usunąć z diety cukry proste takie jak niezdrowe ciastka, napoje gazowane, batony czy cukierki. Wytworzona z nich energia znacznie szybciej się zużywa. Spożywanie słodyczy sprawia, że przybieramy na wadze. Znacznie lepszym wyborem będą rożnego rodzaju kasze, pełnoziarniste makarony lub ziemniaki, które są bogate w błonnik i witaminy. Ponadto energia wytworzona przy spożyciu węglowodanów złożonych starczy nam na dłużej.
Zastąp produkty bogate w węglowodany!
Dobrym rozwiązaniem będzie wyeliminowanie produktów bogatych w cukry proste i zastąpienie ich zdrowszą alternatywą. Na przykład białe pszenne pieczywo możemy zamienić na ciemne razowe lub orkiszowe. Zamiast makaronów pszennych starajmy się spożywać dużo zdrowsze kasze lub komosę ryżową.
Jedz mniejsze porcje!
Dietetycy zalecają, aby przy komponowaniu posiłku zadbać o jego jakość, a nie ilość. Powinniśmy zwracać uwagę na wartości odżywcze i zawartość kaloryczną. Zamiast skupić się na jak największej ilości jedzenia, starajmy się jak najlepiej zbilansować dietę.
Odpowiednia ilość węglowodanów w diecie
Właściwa ilość spożywanych przez nas węglowodanów jest bardzo istotną kwestią nie tylko dla lepszego samopoczucia, ale przede wszystkim zdrowia. Należy dbać o jakość posiłków, a węglowodany starać się spożywać z umiarem. Musimy pamiętać o zdrowszych zamiennikach produktów bogatych w cukry proste i jak najczęściej wybierać właśnie te zdrowsze alternatywy. Jednak nie dajmy się zwariować i nie zapominajmy, że ciastko zjedzone od czasu do czasu nie zrobi nam większej krzywdy.
ESZ