To, że witamina C jest niezwykle ważna dla zdrowia dziecka, zapewne wie każda matka. A co dzieje się, jeśli maluch cierpi na niedobór witaminy C? Jakie są jego objawy i jakie mogą być skutki? Wszystkie najważniejsze informacje na ten temat znajdziesz w tym artykule.
Rola i właściwości witaminy C
Witamina C (czyli kwas askorbinowy) jest jedną z najważniejszych witamin dla zdrowia człowieka, dlatego należy dbać o to, aby nigdy nie dopuścić do jej niedoboru. Witamina ta między innymi:
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
- jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych (uszczelnia je), kości, chrząstki, a także skóry, dziąseł i zębów;
- pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym;
- zwiększa przyswajalność żelaza;
- ma wpływ na zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia.
Jak więc się okazuje, witamina ta bierze udział w wielu, niezwykle ważnych procesach zachodzących w organizmie człowieka.
Niedobór witaminy C u dzieci – czym grozi?
Przyjmuje się, że dawkowanie witaminy C u dzieci wynosi 40-50 mg dziennie, ale w okresie zwiększonego zapotrzebowania (zwykle jest to sezon jesienno-zimowy), można je nieznacznie zwiększyć. Uznaje się, że ciężko ją przedawkować, ponieważ jej nadmiar jest usuwany z organizmu wraz z moczem.
Niedobór witaminy C może wywoływać groźną, wielonarządową chorobę jaką jest szkorbut, którego objawy to między innymi: krwawienia i zapalenie dziąseł, które może prowadzić nawet do wypadania zębów, a także problemy ze stawami oraz ogólne osłabienie. Choroba ta w skrajnych przypadkach może prowadzić również do śmierci.
Niedobór witaminy C – objawy
Objawami, które mogą świadczyć o niedoborze witaminy C są między innymi trudności w gojeniu się ran, często nawracające infekcje (co świadczy o obniżonej odporności), a także apatia, brak apetytu czy często pojawiające się na skórze „siniaki” – mikrowylewy, które są wynikiem osłabienia naczyń włosowatych. Osoby z niedoborem witaminy C w organizmie mogą czuć także ogólne rozbicie, apatię i osłabienie, zdarzają się stany depresyjne, ale także bóle mięśni, stawów oraz zwiększona łamliwość kości.
Witamina C – w jakich produktach można ją znaleźć?
Najbogatsze w witaminę C są przede wszystkim świeże warzywa i owoce:
- pomarańcze,
- mandarynki,
- cytryny,
- grejpfruty,
- limonki,
- czerwona papryka,
- ziemniaki,
- natka pietruszki.
Co ciekawe, znaleźć ją można również w kiszonej kapuście, soku pomidorowym, a także w: czarnej porzeczce, dzikiej róży oraz aceroli.
Czy wiesz, że… witamina C ułatwia wchłanianie żelaza? |
Aby uzupełnić niedobór witaminy C, warto więc regularnie przygotowywać dla całej rodziny rozmaite sałatki owocowe, świeżo wyciskane soki, a także surówki i sałatki np. na bazie kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych.
Uwaga: Poddawanie warzyw i owoców obróbce cieplnej sprawia, że tracą one nawet około 70% witaminy C! Oznacza to, że najlepiej podawać je maluchowi w postaci surowej – o ile pozwala na to wiek dziecka.
Niedobór witaminy C – suplementacja
Współcześnie szkorbut jest chorobą, która stosunkowo rzadko występuje u dorosłych, ale może dotknąć najmłodszych (zarówno niemowlęta, jak i nieco starsze dzieci) – głównie w wyniku stosowania sztucznej żywności, pozbawionej odpowiedniej ilości kwasu askorbinowego.
Aby nie dopuścić do niedoboru witaminy C w organizmie malucha, warto pamiętać o jej przemyślanej suplementacji.
Obecnie na rynku można znaleźć między innymi preparaty o smaku owocowym (np. https://pelafen.pl/kid). Suplementy w takim wydaniu mają za zadanie uzupełniać dietę dziecka i osoby dorosłej w składniki, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych oraz gardła. Oprócz witaminy C, znaleźć w nich można wiele naturalnych składników, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Mowa m.in. o: soku z owoców czarnego bzu i malin czy ekstrakcie z korzenia pelargonii i z kwiatostanu lipy.
Choć tego typu suplementy diety warto stosować przez cały rok, szczególnie należy o tym pamiętać w okresie wzmożonej zachorowalności (sezon jesienno-zimowy), kiedy organizm jest najbardziej narażony na szkodliwe działanie chorobotwórczych drobnoustrojów.
Artykuł sponsorowany